Aktuelno

Popović Ivković: Ministarstvo unutrašnjih poslova sve aktivnosti u vezi sa iregularnim migracijama sprovodi u skladu sa zakonom

12.02.2020.
MUP

Broj: 139/20
12. februar 2020. godine

Izjava državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Biljane Popović Ivković:

„Povodom niza besmislica koje je Boško Obradović ponovo danas izneo ističem da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova sve svoje aktivnosti u vezi sa iregularnim migracijama sprovode u skladu sa zakonom, u cilju zaštite interesa naše zemlje i uz poštovanje ljudskih prava.

Da je reč o jeftinim marketinškim pokušajima obmanjivanja javnosti jasno je već iz kontradiktornosti Obradovićevih lažnih tvrdnji da pripadnici MUP-a sa jedne strane svojim aktivnostima doprinose trajnom naseljavanju migranata u Srbiji, a da istovremeno organizuju prevoz i krijumčarenje migranata kroz Srbiju u zemlje Zapadne Evrope. Laž je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova učestvovali u bilo kakvim nezakonitim aktivnostima, odnosno da preciziram MUP niti je radio jedno niti drugo.  

Da podsetim Obradovića, koji uporno obmanjuje građane pričama o masovnom naseljavanju Srbije migrantima i vraćanju više od 618.000 migranata u Srbiju iz zemalja Zapadne Evrope, da se vraćanje državljana trećih država u Srbiju obavlja po Sporazumu o readmisiji sa EU, potpisanim u Briselu u septembru 2007. godine, dakle u vreme vlasti njegovih sadašnjih političkih partnera.       

Sem toga, realnost ga jasno demantuje. U Srbiji u ovom trenutku boravi oko 6.000 migranata, niti im je naša zemlja krajnja destinacija, niti Srbija ima obavezu da preuzme veći broj migranata, niti će biti sabirni centar za njih, niti ih naseljava na svoju teritoriju, kako to tvrde Obradović i ostali iz Đilasovog Saveza.      

Da lažno optužuje pripadnike MUP-a koji su itekako uspešni u borbi protiv krijumčara, priznaje sam Obradović iznoseći podatake o brojnim akcijama hapšenja i procesuiranja krijumčara.   

Za svoje rezultate u suočavanju sa iregularnim migracijama, pripadnici MUP-a priznanja su dobili, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, i 2015. kada je kroz Srbiju prolazilo i do 15.000 migranata dnevno. Tada su i zaštitili interese građana naše zemlje, ali i humano postupali prema migrantima, kao što to čine i danas.     

Republika Srbija je demokratska zemlja koja migrantima nudi hranu, zdravstveno zbrinjavanje i svu drugu pomoć, tretirajući ih kao ljudska bića, dok naravno MUP u saradnji sa drugim službama po pitanju onih koji izvrše krivična ili prekršajna dela pravovremeno reaguje i tu nema nikakvih izuzetka“.