Актуелно

Поповић Ивковић: Министарство унутрашњих послова све активности у вези са ирегуларним миграцијама спроводи у складу са законом

12.02.2020.
МУП

Број: 139/20
12. фебруар 2020. године

Изјава државног секретара Министарства унутрашњих послова Биљане Поповић Ивковић:

„Поводом низа бесмислица које је Бошко Обрадовић поново данас изнео истичем да припадници Министарства унутрашњих послова све своје активности у вези са ирегуларним миграцијама спроводе у складу са законом, у циљу заштите интереса наше земље и уз поштовање људских права.

Да је реч о јефтиним маркетиншким покушајима обмањивања јавности јасно је већ из контрадикторности Обрадовићевих лажних тврдњи да припадници МУП-а са једне стране својим активностима доприносе трајном насељавању миграната у Србији, а да истовремено организују превоз и кријумчарење миграната кроз Србију у земље Западне Европе. Лаж је да су припадници Министарства унутрашњих послова учествовали у било каквим незаконитим активностима, односно да прецизирам МУП нити је радио једно нити друго.  

Да подсетим Обрадовића, који упорно обмањује грађане причама о масовном насељавању Србије мигрантима и враћању више од 618.000 миграната у Србију из земаља Западне Европе, да се враћање држављана трећих држава у Србију обавља по Споразуму о реадмисији са ЕУ, потписаним у Бриселу у септембру 2007. године, дакле у време власти његових садашњих политичких партнера.       

Сем тога, реалност га јасно демантује. У Србији у овом тренутку борави око 6.000 миграната, нити им је наша земља крајња дестинација, нити Србија има обавезу да преузме већи број миграната, нити ће бити сабирни центар за њих, нити их насељава на своју територију, како то тврде Обрадовић и остали из Ђиласовог Савеза.      

Да лажно оптужује припаднике МУП-а који су итекако успешни у борби против кријумчара, признаје сам Обрадовић износећи податаке о бројним акцијама хапшења и процесуирања кријумчара.   

За своје резултате у суочавању са ирегуларним миграцијама, припадници МУП-а признања су добили, како у земљи, тако и у иностранству, и 2015. када је кроз Србију пролазило и до 15.000 миграната дневно. Тада су и заштитили интересе грађана наше земље, али и хумано поступали према мигрантима, као што то чине и данас.     

Република Србија је демократска земља која мигрантима нуди храну, здравствено збрињавање и сву другу помоћ, третирајући их као људска бића, док наравно МУП у сарадњи са другим службама по питању оних који изврше кривична или прекршајна дела правовремено реагује и ту нема никаквих изузетка“.