Актуелно

Mинистар Вулин:Српска полиција поуздан партнер у борби против свих видова криминала

27.09.2021.
У међународној акцији спроведеној у осам држава на два континента, под покровитељством Европола, у којој су активно учешће узели и припадници Министарства унутрашњих послова, Управе криминалистичке полиције, као и Тужилаштво за организовани криминал, током 2020. и 2021. године заплењено је 2,6 тона кокаина и ухапшен 61 припадник организоване криминалне групе...

У међународној акцији спроведеној у осам држава на два континента, под покровитељством Европола, у којој су активно учешће узели и припадници Министарства унутрашњих послова, Управе криминалистичке полиције, као и Тужилаштво за организовани криминал,  током 2020. и 2021. године заплењено је 2,6 тона кокаина и ухапшен 61 припадник организоване криминалне групе.

Акције су спроведене у оквиру Оперативне радне групе и у њима су учествовале полиције Републике Србије, Краљевине Шпаније, Немачке, Словеније, Колумбије, Босне и Херцеговине, Републике Хрватске, као и америчка агенција за борбу против дрога ДЕА. 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин похвалио је припаднике Управе криминалистичке полиције који су учествовали у овој акцији и истакао да је српска полиција још једном показала да је поуздан партнер у борби против свих видова криминала.

„Поносан сам на нашу полицију која је учествовала и дала велики допринос у разбијању овог Балканског картела. Наша полиција свакодневно показује снагу и одлучност у борби против организованог криминала. Поуздан смо и достојан међународни партнер. Без обзира у којој земљи се баве трговином наркотицима, држављани Србије ће бити на удару МУП-а и даћемо све од себе да их нађемо и ухапсимо“,  поручио је министар Вулин.

У овим акцијама заплењено је и око 612.000 евра, 324 килограма марихуане, луксузна возила и мотоцикли.

У опсежној акцији, након успешне сарадње на откривању извора и идентификацији чланова припадника организоване криминалне групе у јулу 2020. године у Карипском мору пресретнут је покушај кријумчарења 1.350 килограма кокаина који је заплењен, намењен европском тржишту, а чију набавку и кријумчарење је спровела наведена организована криминална група.

Полиција је убрзала истрагу у марту ове године када су вође картела допутовале у Шпанију како би припремиле долазак нове велике количине кокаина, који је у организацији ове групе транспортован из Јужне Америке у Шпанију, да би 10. марта припадници Националне полиције Шпаније запленили 1.250 килограма кокаина и ухапсили 13 особа у неколико шпанских градова.

Међу ухапшенима били су и Н. П. (1973), високопозиционирани члан организоване криминалне групе, црногорски држављанин са боравиштем у Новом Саду, Ј. Ј. (1964), држављанин Републике Србије са боравиштем у Шпанији, Р. Б. (1988) и М. М. (1987) из Београда, као и С. П. (1980) из Ћуприје.

У овој акцији припадници Управе криминалистичке полиције МУП-а Републике Србије боравили су на територији Шпаније и учествовали у поменутом хапшењу и претресима објеката које су користили ухапшени.

Такође, након заједничког истражног рада, у мају ове године словеначка и шпанска полиција идентификовала је и ухапсила још 48 других чланова ове организоване криминалне групе која се бавила кријумчарењем и дистрибуцијом великих количина кокаина и марихуане широм Европе.