Актуелно

Министар Вулин: Суштински циљ напада је да Србија не одлучује самостално, већ да одлуке доноси под притиском и у страху

20.05.2022.
„Против Србије се води специјални рат. Напад је организован и води се са јасним циљем. Суштински циљ свега овога јесте да Србија не одлучује самостално и да Србија доноси одлуке под притиском и у страху. Сваки напад почне са реченицом - Зато што нисте увели санкције Русији, ми ћемо вам урадити ово или оно. То је мотив за ове претње и јасна порука шта се очекује и тражи од нас...

„Против Србије се води специјални рат. Напад је организован и води се са јасним циљем. Суштински циљ свега овога јесте да Србија не одлучује самостално и да Србија доноси одлуке под притиском и у страху. Сваки напад почне са реченицом - Зато што нисте увели санкције Русији, ми ћемо вам урадити ово или оно. То је мотив за ове претње и јасна порука шта се очекује и тражи од нас. Напади су са једне стране усмерени на то да нас економски оштете, али суштински циљ јесте да Србија не одлучује самостално", изјавио је министар унутрашњих послова Александар Вулин у јутарњем програму телевизије Пинк, упитан да прокоментарише на стотине лажних дојава о бомбама које стижу на адресе различитих институција у Србији.

„Напади оваквих размера су веома скупи и морају да буду веома организовани и не могу да се раде из само једног центра. Ми смо претходних дана лоцирали 19 адреса са којих су стизале претње, али има више стотина напада сваког дана и један део смо успели да пронађемо. О томе смо обавестили наше партнере и у међународној полицијској заједници, али и билатерално смо се обратили земљама са чијих територија су долазили ови напади", истакао је министар Вулин и додао да "није могуће открити сваки од тих напада, или је могуће уз пуно новца, што није проблем, али потребно је јако пуно времена. То се ради преко више стотина хиљада различитих сервера. Зато је потребно пуно времена, осим уколико опрема која је коришћена за напад не буде одмах након њега и уништена, тако да дођете до зида. Дођете до адресе, али не можете да дођете до рачунара, не можете да дођете до справе са које је то урађено коју бисте могли повезати са неком особом."

Министар је истакао да се полиција труди, ради и превентивно и одлази на сваку локацију са које нас позову. 

"По закону, онај ко је руководилац безбедности у објекту има право да каже да ли је потребно да се уради КД преглед или не мора. Ми у све веће и важније објекте сваког јутра пошаљемо екипу која га за сваки случај прегледа, провери да ли евентуално негде нешто има. Тако радимо са мостовима, највећим тржним центрима, најзначајнијим установама, тако да када стигну претње, ми доста сигурно знамо да је у питању лажна дојава." 

„Напади су са једне стране усмерени на то да нас економски прилично оштети. Када су у питању школе и дојаве о бомбама, деца се евакуишу, а када су у питању мала деца неко мора доћи по њих. Значи, родитељи у том тренутку морају да напусте свој посао, да дођу по дете, организују његово чување, а за све то време њихов посао трпи и то неко плаћа. Када евакуишете тржни центар, ви сте за тај дан прекинули сваки рад, трговину, неће више нико ући у тај тржни центар, а продавац који је ту мора да плати и кирију и плату радницима, а он нема коме да прода и нема начина да заради", рекао је министар Вулин. 

„И наравно, суштински циљ свега овога јесте да Србија не одлучује самостално и јесте да Србија доноси одлуке под притиском и у страху. Сваки напад почне са реченицом - Зато што нисте увели санкције Русији, ми ћемо вам урадити ово или оно. То је мотив за ове претње и јасна порука шта се очекује и тражи од нас".

Министар полиције је додао да претње стижу са разних страна и из разних земаља.

„Једна је стигла из Гамбије. Да ли стварно мислите да тамо неко има проблем са сукобом у Украјини? Није то важно, важно је да видите шему, ми откривамо неке адресе са којих стижу претње и о томе обавестимо све и полицијске организације и билатерално радимо са нашим партнерима. Нешто ћемо наћи, нешто нећемо, али нико на свету није решио овај проблем. Односно јесте једна земља, Северна Кореја. Тамо где немате мобилни телефон и интернет нема ни оваквих дојава и претњи. Исто се ово дешава и у Русији и у Пољској и у Хрватској и у Америци. Ово је болест савременог света са којом морате да се носите и са којом морате да се борите. То је као корона, морате да прихватите да то постоји. То постоји и са тим живите, и учите и тражите начине да ипак будете ефикаснији и колико је год могуће сигурнији."

Нагласио је да су претеће поруке претходних дана слали и поједини грађани Србије.

 „Ухапсили смо шест малолетника, наших држављана који су дојављивали претње о постављеним бомбама. Било им је баш симпатично и духовито. Кад смо их пронашли, питали смо их зашто су то радили, а они кажу - не знамо. Онда имате психопате, наше држављане које смо такође приводили, један је хоспитализован, има историју болести, али ето, и њему је дошла идеја. Угледате се на разне идиоте и хоћете да будете популарни, важни и битни. Зато молимо грађане да помогну полицији, да не отежавају. Немојте бар да лажно пријављујете да су подметнуте бомбе. Није доста што нас нападају из центара за хибридно ратовање, није доста што се то ради плански и организовано. Ово је ескалација напада каква није забележена у свету када је у питању једна земља и само нам фале и наши држављани који мисле да је то јако духовито и паметно, немојте бар ви", поручио је министар Вулин.