Архива

Мотоциклисти пресретачи током маја и јуна открили више од 300 прекршаја

21.07.2017.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

Мотоциклисти пресретачи током маја и јуна открили више од 300 прекршаја
Мотоциклисти пресретачи током маја и јуна открили више од 300 прекршаја
Мотоциклисти пресретачи током маја и јуна открили више од 300 прекршаја
Мотоциклисти пресретачи током маја и јуна открили више од 300 прекршаја
Мотоциклисти пресретачи током маја и јуна открили више од 300 прекршаја

Мотоцикли - пресретачи, без спољних обележја полиције, једно су од најефикаснијих средстава у контроли саобраћаја, будући да им учиниоци прекршаја тешко могу побећи. Током маја и јуна саобраћајни полицајци на моторима – пресретачима, са уграђеним уређајима за давање звучних и светлосних сигнала открили су више од 300 прекршаја што је значајно већи број него претходних година у истом периоду.

На путевима Републике Србије мотоцикли пресретачи патролирају од 2012. године. У контроли саобраћаја ангажују се током летње сезоне, као и у периодима пре и после летње сезоне, када временски услови то дозвољавају. Контрола се врши како у дневним, тако и у ноћним условима, на свим важнијим путним правцима, укључујући и улице у насељу.

„Радимо у пару, што значи да су увек најмање два мотоцикла у непосредној близини. Разлог је безбедност, као и ефикаснија контрола и боља покривеност деоница пута. При патролирању поштују се ограничења брзине кретања возила, а брзина којом ће се кретати пресретач првенствено зависи од одлуке возача, да ли ће да стану када их пресретач зауставља“, каже Иван Лапчевић.

Према подацима Управе саобраћајне полиције, протекле две године, возачи двоточкаша направили су око 30.000 прекршаја, од којих је трећина некоришћење заштитне кациге, али и вожња без одговарајуће категорије и под дејством алкохола.

У Управи саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова кажу да, према анализама, у саобраћајним незгодама у којима су учествовали двоточкаша готово 30 одсто возача мотоцикла није имало одговарајућу категорију за управљање возилом, а око 11 одсто управљало је под дејством алкохола.

“Да би се било који посао, па и посао мотоциклисте пресретача обављао успешно, постоји предуслов да се воли. Наш први и основни циљ је да заштитимо безбедност свих учесника у саобраћају и то најпре превентивним деловањем, а затим и репресивним мерама према возачима који не поштују саобраћајне прописе”, истиче полицајац Далибор Јовановић.

Министарство унутрашњих послова сваке године организује редовне и додатне обуке полицајаца -мотоциклиста.

„Под редовном обуком подразумева се припрема полицијских службеника пре почетка сезоне и њихово прилагођавање, а додатне обуке се организују периодично када се већ обучени мотоциклисти припремају за рад са пресретачима. Посебан акценат је на психофизичкој спреми полицијских службеника, јер управљање мотоциклима само на први поглед изгледа једноставно“, наглашава Иван Дробњак.


Мотоциклисти пресретачи возе мотоцикле марке „suzuki GSX-R 1000“ који постижу максималну брзину од 299 km/h.

„Још се сећамо потере за бахатим возачем аутомобила на Ибарској магистрали који није хтео да стане. Због велике гужве на тој деоници није га било могуће безбедно  зауставити возилом – пресретачем, а да се не угрозе животи осталих учесника у саобраћају. Тада су се у потеру укључила два мотоцикла – пресретача, који су у кратком року безбедно зауставили возача аутомобила. Рекао је да је био збуњен, мислећи да се ради о „обичним“ возачима мотоцикала. Колеге су провером утврдиле да је управљао возилом под дејством алкохола и да је имао забрану управљања моторним возилом“ присећају се Јовановић и Дробњак.

Мотоциклисти пресретачи, поред контроле саобраћаја, обављају и друге задатке, најчешће сарађују са полицијским службеницима криминалистичке и граничне полиције у циљу откривања и расветљавања кривичних дела и хапшења особа за којима се трага.

Имајући у виду да је, због туристичке сезоне, на путевима у Републици Србији појачан интензитет саобраћаја, полицијски службеници Управе саобраћајне полиције предузимају мере из своје надлежности како би се евентуални застоји што ефикасније отклонили.

„Истовремено предузимамо мере појачане контроле, нарочито према возачима који не поштују одредбе Закона о безбедности саобраћаја на путевима“ наглашавају саобраћајни полицајци.