Архива

До краја године два нова одсека у Одељењу за високотехнолошки криминал

11.07.2017.

ПОЛИЦИЈА ДАНАС

Одељење за високотехнолошки криминала Министарства унутрашњих послова Републике Србије, до краја године добиће два нова специјализована одсека: одсек за истраге злоупотреба платних картица, електронске трговине и банкарства и одсек за истраге недозвољених и штетних садржаја на интернет мрежи.

Наченик Одељења Саша Живановић истиче за Полицију данас да је формирање ових одсека обавеза предвиђена Акционим планом за Поглавље 24 – Правда, слобода и безбедност и указује да у оквиру Одељења тренутно постоје два одсека - Одсек за сузбијање криминалитета у области интелектуалне својине и Одсек за сузбијање електронског криминала.

 “Србија као безбедни информациони амбијент како за појединца, тако и за пословање“, основна је мисија и визија Одељења за борбу против високотехнолошког криминала, каже наш саговорник.

Живановић објашњава да је на повећање броја кривичних дела из области високотехнолошког криминала утицао динамичан развој информационих технологија, који се посебно односи на кривична дела са елементима организованог и транснационалног криминала.

Према његовим речима, Министарство унутрашњих послова Републике Србије све више се  суочава са различитим облицима кривичних дела из области високотехнолошког криминала.

“Наше истраге усмерене су на кривична дела против безбедности рачунарских података, кривична дела против интелектуалне својине, имовине, привреде и правног саобраћаја, код којих се као објекат или средство извршења кривичних дела јављају рачунари, рачунарски системи, рачунарске мреже и рачунарски подаци, као и њихови производи у материјалном или електронском облику, уколико број примерака ауторских дела прелази 2000 или настала материјална штета прелази износ од 1.000.000 динара. Бавимо се и сузбијањем кривичних дела против слобода и права човека и грађанина, полних слобода, јавног реда и мира и уставног уређења и безбедности Републике Србије, која се због начина извршења или употребљених средстава могу сматрати кривичним делима високотехнолошког криминала”.

Један од широј јавности најпознатијих акција Одељења за борбу против вискотехнолошког криминала свакако је акција “Армагедон”, која се спроводи од 2010. године и у којој је ухапшено више од 160 осумњичених.

“Циљ ове акције је заштита најрањивије популације у нашем друштву – деце и малолетника, индетификовање интернет предатора који интернет мрежу користе за дистрибуцију и размену слика, аудио-визуелних и других предмета порнографске садржине са експлицитним садржајем порнографских представа у којима су злостављана деца и малолетници”, истиче начелник Живановић.

Такође, деловање Одељења за борбу против вискотехнолошког криминала, како каже,  проширило се и на истраге у области  телекомуникационих и радиодифузних технологија, разних врста превара на интернету које садрже методе социјалног инжењеринга.

“За разлику од претходних времена већина данашњих криминалних активности у себи садржи комбиноване технике напада применом техничких и метода социјалног инжењеринга који за циљ има обману жртве како би дали приступ њиховом налогу или неке друге поверљиве информације”, објашњава Живановић.

Одељење, као саставни део Службе за борбу против организованог криминала, учествовало је и у разоткривању и процесуирању више организованих криминалних група уз координацију Тужилаштва за борбу против организованог криминала.

Живановић посебно истиче криминалну групу која се бавила злоупотреба наградне игре путем СМС лицитација, када је саслушано више стотина људи и одузето више од 120 путничких моторних возила и пет новоизграђених станова.

“У реализације једне од истрага организоване криминалне групе учествовало је преко 600 полицијских службеника МУП-а Републике Србије, што потврђује нашу сарадњу и способност нашег Министарства да се суоче и реше најсложеније криминалистичке истраге”, наглашава Живановић.

Према његовим речима, ово Одељење има одличну сарадњу са свим Одељењима СБПОК-а, али и другим организационим јединицама УКП и МУП-а, а због саме природе функционисања интернет мреже Одељење је у веома кратком временском периоду остварило изузетно добру међународну полицијску сарадњу са полицијама широм света.

Одељење за борбу против вискотехнолошког криминала сарађује са Федералним истражним  бироом САД, Савезном криминалистичком полицијом Немачке, Аустралијском федералном  полицијом, Националном криминалистичком агенцијом Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, регионалним јединицама које врше истраге високотехнолошког криминала као и другим најразвијенијим безбедносним службама у свету.

“Уживамо репутацију сигурног и поузданог партнера у истрагама високотехнолошког криминала, због чега смо добили више признања и плакета поводом заједничких акција у сајбер простору од наших партнера широм света. Одељење је препознато као лидер у региону у посвећености и борби против високотехнолошког криминала”, истиче Живановић.

Као пример добре међунаредне сарадње Живановић наводи истрагу у којој је Одељење  дошло до података о америчкој мрежи интернет педофила, која је активности обављала дуже време, на основу које су америчке безбедносне службе успеле су да идентификују једног од најактивнијих чланова ове групе, Роберта Кевина Карлина. Амерички ФБИ је на основу података о мрежи интернет педофила у САД, коју је открио МУП Србије, лишио слободе свештеника педофила из америчке савезне државе Њу Џерси.

Опасности на Фејсбуку

Колеге из Одељења за борбу против високотехнолошког криминала свакодневно примају на десетине пријава због претњи угрожавањем сигурности преко друштвених мрежа.

Интернет сервис „Фејсбук“ једна је од најпопуларнијих  друштвених мрежа на интернету. Због начина на који функционише, овај интернет сервис постао је погодани за крађу и злоупотребу идентитета, која почиње са присвајањем личних и финансијских података о лицу без његовог знања и пристанка, обмањивањем, крађом или преваром. Прикупљене информације могу да буду искоришћене одмах након крађе, да се складиште и чувају ради коришћења или да се препродају. Крађа идентитета наставља се употребом прикупљених података за извршење кривичних дела која су у највећем броју случајева везана за стицање противправне имовинске користи, коришћењем компромитованих налога. Велики број кривичних дела против слобода и права човека и грађанина међу којима су и неовлашћено објављивање и приказивање туђег списа, портрета и снимка, неовлашћено прикупљање личних података, као и кривичних дела против части и угледа користе друштвену мрежу “Фејсбук“ као средство извршења, а која кривична дела се углавном у смислу одредби Кривичног законика гоне по приватној тужби, па је зато потребно да наши грађани имају развијену свест шта све о себи или другима објављују на Интернет мрежи и максимално заштите своју приватност.