Архива

Влада усавојила Стратегију превенције и сузбијања трговине људима

04.08.2017.
МУП

Број: 646/17
04. август 2017. године

Влада Републике Србије, на данашњој седници, усвојила је Стратегију превенције и сузбијања трговине људима, посебно женама и децом и заштите  жртава за период од 2017. до 2022. године, која даје адекватнији и ефикаснији одговор државе и друштва на проблем трговине људима.
 
Усвојена Стратегија други је стратешки документ Владе Републике Србије који је донет у циљу решавања проблема трговине људима, а који ће обезбедити свеобухватан одговор друштва на трговину људима, у складу са новим изазовима, ризицима и претњама.

Стратегијом ће се унапредити систем превенције, помоћи и заштите жртава и сузбијања трговине људима, посебно жена и деце, до чега ће се доћи функционалним повезивањем и  институционалном изградњом капацитета свих партнера.

Овим документом успостављено је партнерство државних органа и цивилног друштва, како на стратешком, тако и на оперативном нивоу, уведени су програми обуке запослених у овим институцијама, предвиђени пројекти везани за образовање и подизање нивоа свести младих у циљу препознавања сложености проблема и идентификације и заштите жртава трговине људима.

Стратегија је израђена и у складу са актуелним политикама које Еврoпска унија води на плану искорењивања трговине људима и миграција.

Акциони план за имплементацију ове Стратегије у периоду од 2017. до 2018. године њен је саставни део.