Архива

Седам особа ухапшено под сумњом да су злоупотребама оштетили општину Љубовија и ЈП „Љубовија“

06.07.2017.
МУП

Број: 567/17
6. јул 2017. године

Припадници Министарства унутрашњих послова – Службе за борбу против организованог криминала у сарадњи са Безбедносно - информативном агенцијом, a по налогу Тужилаштва за организовани криминал, ухапсили су седам особа осумњичених да су као чланови организоване криминaлне групе злоупотребама у поступку јавних набавки оштетили буџет општине Љубовија и јавног предузећа „Љубовија“ за 14.852.374 динара.

Због постојања основа сумње да су починили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, злоупотреба службеног положаја и злоупотреба у вези са јавним набавкама, ухапшени су З.К., који се сумњичи да је организатор криминалне групе, функционери општине Љубовија Д. М. и А. П., овлашћено лице у предузећу Машинокоп С.М., одговорно лице „Перић транс компани“ доо М. П., одговорно лице jавног предузећа „Љубовија“ В. Ј. и бивше одговорно лице jавног предузећа „Љубовија“ Ђ.Л.

Осумњичени се терете да су током 2016. године, као припадници организоване криминалне групе, прекорачењем својих овлашћења унапред договарали техничке и кадровске услове тендерске документације за јавне набавке које су расписале општина Љубовија и јавно предузеће "Љубовија".

Током поступка јавних набавки, како се сумња, З. К.  је од осумњичених добијао податке у вези са ценама које су понудили остали понуђачи и користио их за формирање цена које су ниже од осталих понуђених, у циљу избора привредног друштва које је учесник јавне набавке, којим он фактички управља, као најповољнијег понуђача.

На овај начин, кроз више спроведених поступака јавних набавки,  оштетили су буџет општине Љубовија и јавног предузећа „Љубовија“, у износу од 14.852.374 динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати, након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Тужилаштву за организовани криминал.