Архива

Међународни дан борбе против насиља над женама

25.11.2015.
МУП Републике Србије

Број: 1014/15
25. новембар 2015. године

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, Министарство унутрашњих послова наставља унапређење поступања полиције на системски начин у борби против овог горућег проблема данашњице.

Према подацима МУП-а, у првих десет месеци ове године пријављено је 4.200 случајева насиља у породици, што је више него целе прошле године, а тај податак јасно указује да су се жртве оснажиле, охрабриле и да имају више поверења у институције да пријављују насилнике, јер знају да ће бити заштићене.

По налогу министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића унапређено је документовање догађаја ради прикупљања релевантних доказа и спровођење безбедносне процене за заштиту жртава насиља и виктимизације у полицијским управама, што поступање полицијских службеника по пријави насиља у породици чини ефикаснијим.

Полицијски службеници први долазе у контакт са жртвом, па је тако 2.000 полицајца прошло обуку за поступање у случајевима породичног и партнерског насиља, а такође и поступање према жртвама. 

У сарадњи са тужилаштвима и центрима за социјални рад припадници Министарства унутрашњих послова настоје да зауставе насиље и осигурају безбедност и сигурност жртве, а према извршиоцу предузму мере у складу са законом.

У свим подручним полицијским управама именована су по два координатора, који имају задатак да континуирано прате рад у предметима насиља у породици и сарађују са државним институцијама и невладиним сектором који се баве превенцијом и сузбијањем насиља у породици.

Министарство унутрашњих послова подсећа грађане да у оквиру Оперативног центра МУП-а Србије постоји посебан број телефона за жртве породичног насиља: 0800-100-600.

Позиви на овај број су бесплатни, а полиција реагује одмах по позиву, у сарадњи са локалном самоуправом и саветовалиштима за борбу против насиља у породици.

Оперативни центар МУП за жртве породичног насиља ради 24 сата, а намењен је свим грађанима, без обзира на то у којем делу Србије живе.