Архива

Шире се рачунарски вируси, инсталирајте антивирус програме

22.12.2015.
МУП

Број: 1080/15
22. децембар 2015. године

Министарство унутрашњих послова упозорава да се на интернету појавио специфичан начин обављања кривичних дела ширењем рачунарских вируса који екритују електронске податке и стога саветује грађанима и привредним субјектима да редовно ажурирају оперативне системе, да инсталирају антивирус програме, као и да обезбеде складиштење података на безбедним локацијама.

Починиоци ових кривичних дела на рачунаре оштећених шире злонамерне рачунарске вирусе познатије као „ransomware“, који енкриптују електронске податке на рачунарима, а потом оштећене уцењују да им уплате одређени новчани износ за враћање важних података, односно њихову декрипцију.

Оваквим рачунарским вирусом може се ограничити приступ рачунарском систему који је заражен, а након тога починилац кривичног дела захтева да му се плати одређена свота новца како би поново био омогућен приступ оштећеног рачунарском систему.

Полиција апелује на грађане и привредне субјекте да, уколико буду жртве овог кривичног дела, новац не уплаћују починиоцима, већ да дело пријаве надлежном тужилаштву ради предузимања даљих мера и радњи из њихове надлежности.