Архива

МУП спровео хитну истрагу, полицајци нису прекорачили овлашћења

29.12.2015.
МУП

Број: 1095/15
29. децембар 2015. године

Министарство унутрашњих послова Републике Србије спровело је хитну истрагу поводом привођења Ж. Б. и утврдило да полицајци из Кикинде нису прекорачили службена овлашћења.

Искључиво по наредби Прекршајног суда у Кикинди, полиција је поступала у наведеном случају, јер јој је наложено да спроведе Ж. Б. у Окружни затвор у Зрењанину. Полиција је наредбу добила 9. септембра 2015. године и од тада је у три наврата покушала да поступи у складу са наредбом, међутим није пронашла Ж. Б.

Последњи пут полиција је 18. новембра 2015. године отишла на радно место именованог, али га није затекла тамо, након чега је полицијски службеник узео број телефона Ж. Б. како би га контактирао. Након телефонског разговора са Ж. Б. добио је одговор именованог да он жели да плати казну и да ће то урадити у току следеће недеље.

Патрола је 28.12.2015. поново отишла у просторије Кикиндских новина у којима је наведени запослен и након што га је пронашла, упознала га је са разлозима поступања и питала га да ли је измирио обавезе према Прекршајном суду, које се наводе у наредби. Након што је установљено да није, Ж. Б. је упознат са разлозима спровођења у Окружни затвор у Зрењанину.

Упутство о поступању према доведеним и задржаним лицима јасно прописује да се приликом транспорта лице везује средствима за везивање. Међутим, Ж. Б. се оглушио о законито издато наређење овлашћеног службеног лица и почео да бежи. Полицајци су га сустигли и уз употребу физичке снаге савладали и потом поступили у складу са наведеним Упутством.

Полиција је о догађају обавестила заменика основног јавног тужиоца у Кикинди, који се изјаснио да у радњама Ж. Б. има елемената кривичног дела ометање овлашћеног службеног лица у обављању послова безбедности и одржавања јавног реда и мира и наложио његово саслушање у својству осумњиченог, као и да се кривична пријава поднесе у редовном поступку.