Архива

Стефановић и Асп потписали два споразума помоћи Шведске МУП-у Србије

17.12.2015.
МУП
 Стефановић и Асп потписали два споразума помоћи Шведске МУП-у Србије
 Стефановић и Асп потписали два споразума помоћи Шведске МУП-у Србије
 Стефановић и Асп потписали два споразума помоћи Шведске МУП-у Србије

Број: 1075/15
17. децембар 2015. године


Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић и амбасадор Краљевине Шведске Кристер Асп потписали су данас у Београду два споразума, у вредности од девет милона евра, којима је предвиђена помоћ Шведске Министарству унутрашњих послова.

Стефановић и Асп потписали су Споразум о донацији између МУП-а Србије и шведске Агенције за међународни развој и сарадњу о подршци програму "Полицијска сарадња Србије и Шведске" и Посебни споразум између МУП-а и шведске Агенције за међународни развој и сарадњу за програм "Подршка развојним капацитетима стратешког управљања и европских интеграција у МУП-у Србије".

Захваливши се Краљевини Шведској на подршци, Стефановић је истакао да је та подршка значајна за постизање напретка у Поглављу 24.

„Подршка амбасадора, Министарства унутрашњих послова Шведске и других организација била је од огромног значаја да би МУП Србије постао бољи и ефикаснији, као и да би, по угледу на шведски модел, увео нове институте попут концепта полиције у заједници, каријерног развоја и напретка у процесу европских интеграција“, додао је Стефановић.

Министар српске полиције је указао да потписани споразуми представљају наставак сарадње и доприносе њеном јачању у имплементацији Поглавља 24, које је круцијално за развој МУП-а.

„То поглавље није нешто што испуњавамо због Европске уније, већ да бисмо достигли стандарде у МУП-у који су важни за све грађане", нагласио је Стефановић.

Министар је најавио да ће у фебруару Србију посетити шведски министaр унутрашњих послова, што ће, како је оценио, бити добра прилика за разговор о бржем напретку Србије ка ЕУ.

Стефановић је истакао да подршка Шведске српску полицију чини способнијом у борби против организованог криминала и спремном да буде у реду полиција ЕУ које су ефикасне.

"Верујем да ће наша полиција у наредним годинама и са мање ресурса, али са боље обученим кадром, успевати да изађе на крај са највећим изазовима", закључио је Стефановић.

Амбасадор Асп је истакао да је Србија остварила изузетно важан корак отварањем прва два поглавља у приступним преговорима о чланству у ЕУ и додао да ће сада фокус бити на поглављима 23 и 24, у којима ће Министарство унутрашњих послова имати важну улогу.

"Ова два споразума су дошла у правом тренутку. Шведска ће остати уз вас до самог краја приступних преговора, али и дуго након тога. Уверавам вас", рекао је Асп и додао да је потписивање споразума важно и за Шведску и да представља крупан корак у сарадњи шведске и српске владе, а пре свега министарстава унутрашњих послова.

"Дуги низ година остварујемо конструктивну и плодну сарадњу са српским министарством. Два споразума која смо потписали су одраз досадашње конструктивне сарадње", рекао је Асп.

Амбасадор је захвалио министру Стефановићу на сарадњи уз оцену да она не би била могућа без његовог личног ангажовања.

Покривалице са потписивања и изјаву министра Стефановић можете прузети са ФТП сервера Министарства унутрашњих послова Републике Србије.