Архива

Закон о радном времену посаде возила у друмском превозу и тахографима

01.12.2015.
МУП Републике Србије

Број: 1033/15
1. децембар 2015. године

Закон о радном времену посаде возила у друмском превозу и тахографима ступа на снагу 4. децембра 2015. године.

Овим Законом постигнута је усаглашеност националног законодавства Републике Србије са прописима Европске уније у области времена управљања возилом и одмора возача теретних возила и аутобуса.

Закон ће се примењивати на возаче теретних возила и аутобуса, како у међународном, тако и у унутрашњем саобраћају. У складу са тим, подсећамо све превознике да су возачи дужни да са собом носе и на захтев надзорног органа (полицијског службеника или саобраћајног инспектора) пруже на увид тахографске листиће, ручне уносе или штампане исписе, односно потврде о активностима возача за текући дан и претходних 28 дана, као и картицу возача за дигитални тахограф, ако је поседују.

За непоштовање наведене обавезе за возаче прописана је новчана казна у износу од 30.000 до 100.000 динара или рад у јавном интересу у трајању од најмање 240 часова, уз изрицање два казнена поена. 

У циљу доследног спровођења Закона о радном времену посаде возила у друмском превозу и тахографима, саобраћајна полиција ће вршити контролу радног времена возача, како у саобраћају на путу, тако и у предузећима која се баве превозом путника и робе.