Архива

ОДГОВОР ПОЛИЦИЈСКОМ СИНДИКАТУ СРБИЈЕ

26.11.2015.
МУП Републике Србије

Нетачне су тврдње Полицијског синдиката Србије да је некадашњи члан 168. Закона о полицији, који је прописивао престанак радног односа због безбедносних сметњи, враћен на правну снагу.

Полицијски синдикат Србије износи злонамерне тврдње и узнемирава запослене о наводном избацивању запослених у Министарству унутрашњих послова, против којих се води кривични поступак.

У Министарству не могу радити лица против којих се води кривични поступак за кривична дела која се гоне по службеној дужности, које је осуђивано због кривичног дела за које се гони по службеној дужности; које је осуђивано на казну затвора у трајању дужем од три месеца и коме је радни однос у државном органу престао због тешке повреде службене дужности правоснажном одлуком надлежног органа, односно коме је радни однос у правном лицу са јавним овлашћењима престао због повреде радне обавезе или непоштовања радне дисциплине, што је регулисано чланом 110. став 3. Закона о полицији. 

С тим у вези, у ситуацији када полицијски службеник, односно други запослени испуни горе наведне услове, а који онемогућавају даљи рад у Министарству, основано, по сили закона, се примењује члан 167. став 1. тачка 1. Закона о полицији који прописује да, полицијском службенику, односно другом запосленом радни однос у Министарству престаје када се утврди да су подаци о испуњавању услова за пријем у радни однос из члана 110. става 1. тач. 1) - 4) Закона о полицији лажни или кад престане да испуњава те услове, а не може бити премештен на друго радно место - даном утврђења.

У погледу навода да је потребно безбедносно проверити чланове Комисије, указујемо да су чланови Комисије већ безбедносно проверени у складу са Законом о тајности података, из разлога што исти поседују сертификате за приступ тајним подацима који носе ознаку тајности „ДРЖАВНА ТАЈНА“ и „СТРОГО ПОВЕРЉИВО“.

Из горе наведеног, остаје нејасно, да ли је овде реч о неадекватном тумачењу закона или свесној заблуди у које ПСС жели да доведе запослене. Подсећамо их,  да невиност или кривицу утврђују надлежни државни органи, а не синдикати. 

Одлучна борба против криминала и корупције мора се водити бескомпромисно и у редовима полиције а сви они који су прекршили закон, за то морају да сносе консеквенце.