Архива

Воткинс одбацио оптужбе Мијаиловића у вези са Нацртом закона о полицији

17.11.2015.
MУП

Специјални саветник министра унутрашњих послова Амадео Воткинс одбацио је данас оптужбе које је, у вези са Нацртом закона о полицији, изнео председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић.

На Мијаиловићеве оптужбе да се одредбама предвиђеним Нацртом урушава систем безбедности, Воткинс истиче да ће новим реформским процесима, стандардима и правилима, која се уводе у Министарству унутрашњих послова, по примеру најразвијенијих земаља света, систем безбедности бити далеко квалитетнији од постојећег.

Воткинс поставља питање да ли управо то некоме смета и зашто?

Поводом оптужби да ће каријерни систем носити ознаку тајности, Воткинс указује да је каријерни развој полицијских службеника прописан одредбама новог Нацрта Закона о полицији и да он, први пут у овој области, предствља основ за нормативно уобличавање, које ће бити уређено подзаконским актима.

„Подзаконски акти за каријерно напредовање неће носити ознаку тајности, већ ће напротив бити транспарентни, чиме ће полицијски службеници у систему, у сваком моменту, знати правила и могућности напредовања и усавршавања“, прецизирао је Воткинс.

На питање Мијаиловића како један професионалац може да зна критеријуме како може доћи на вишу позицију, Воткинс је објаснио да су услови и поступак стицања вишег чина или звања у МУП-у прописани Нацртом закона о полицији.

Те одредбе, како је навео, биће разрађене и прецизније дефинисане подзаконским актима као што су: Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места, Правилник о каријерном напредовању, оцењивању…

На Мијаиловићеве наводе да поједини чланови закона предвиђају могућност престанка радног односа за полицајце који две године заредом добију негативну оцену, Воткинс је указао да је такав основ на снази и за државне службенике који раде у држвној управи.

„Имајући у виду да ће се уредити нови систем оцењивања, који јасно раздваја рад од нерада, са јасно утврђеним критеријумима чиме ће се избећи субјективизам руководиоца, ова одредба има смисла и за полицијске службенике и то сигурно иде у прилог професионализму полиције“, истакао је Воткинс.

Поводом оптужби да министар може да наложи снимање полицијских службеника, Воткинс наглашава да Нацртом закона није предвиђено да министар може наложити снимање полицијских службеника.

Према његовим речима, полиција може обављати снимање полицијских службеника приликом примене полицијских овлашћења, откривања прекршаја и кривичних дела, а све у циљу заштите полицијских службеника и касније анализе обављања полицијских послова.

На Мијаиловићеве наводе да директор полиције може бити разрешен на предлог министра ако директор не спроводи политику Владе, Воткинс је рекао да директора полиције поставља и разрешава Влада као и до сада.

Поводом оптужби да није било јавне расправе о Нацрту закона о полицији, Воткинс је подсетио да је спроведена опсежна јавна расправа о нацрту Закона и то у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, као и више сесија у Београду, на којима су били и представници синдиката, који су на свим јавним расправама изнели ставове и имали прилику да изнесу коментаре, а које су и непосредно у писаном облику уручили.

„Неки од коментара који су конструктивни су прихваћени“, рекао је Воткинс и додао да су се све верзије Нацрта закона о полицији налазиле на веб сајту Министарства унутрашњих послова и да су сви заинтересовани могли да дају свој допринос.

На наводе Мијаиловића да су полицијске плате смањене за 17 одсто и да плата полицијских службеника треба да се повећа за десет одсто, Воткинс одговара да ресорно Министарство тражи модус да се оно што је било дневница пропише као посебна врста накнаде за теренски рад.

Он додаје, да је, у том смислу, извршена и измена Правилника о платама запослених у МУП-у, чиме је уведена посебна накнада за теренски рад у висини од 1.500 динара, јер тренутно за толики износ има буџетских средстава.

„У међувремену, можемо да се захвалимо и Европској комисији која је афирмативно оценила већину одредби Нацрта закона о полицији, а неки његови чланови биће хармонизовани у складу са препорукама ЕК“, закључио је Воткинс.