Архива

Због превара путем електронске поште, саветује се опрезност при обављању трансакција

22.12.2015.
МУП

Број: 1081/15
22. децембар 2015. године

Министарство унутрашњих послова упозорава привредне субјекте на специфичан начин извршења кривичних дела превере путем интернета и електронске поште и саветује на опрезност при обављању трансакција, посебно у случајевима неочекиваних измена бројева рачуна и других података из инструкције за уплату које се шаљу електронском поштом од партнера из иностранства.

Починиоци тих превара пресрећу електронске поруке које се размењују између привредних субјеката који послују на територији Србије и њихових пословних партнера у иностранству, а потом отварају лажне налоге за електронску пошту, у којима се у односу на прави налог који користи страна компанија, мењају словни и бројчани каратери, што је тешко уочљиво уколико се комуникација одвија свакодневно.

Злоупотребом комуникације, починиоци тих кривичних дела, лажно се представљају као предстваници стране компаније, са којом правни субјкет из наше државе већ има пословну сарадњу и уговарају послове попут набавке робе или пружања услуга.

Најчешће се, након уговореног посла у таквим порукама шаљу лажне профактуре за уплату које су уобичајене за пословну сарадњу са већ познатом компанијом у иностранству, али су у њима помењене инструкције за плаћање.

Привредни субјекти се, на тај начин, доводе у заблуду да власницима рачуна који су наведени у тим инструкцијама, а који су заправо починиоци кривичних дела, уплате новац на своју штету.

На тај начин, до сада је више привредних субјеката у Србији оштећено за више од 1.000.000 евра.

Полиција саветује привредним субјектима да исправност података из инструкције за уплату које се шаљу електронском поштом, провере и неким другим путем, телефоном или неким другим средством комуникације.