Архива

Ребић: Министарство унутрашњих послова показује јаку вољу и решеност да се ефикасно ухвати у борбу са високотехнолошким криминалом

06.11.2018.
Директор полиције Владимир Ребић и амбасадор и шеф Мисије ОЕБС-а у Републици Србији Андреа Орицио присуствовали су данас у Београду отварању обуке у оквиру пројектне активности „Подизање капацитета актера криминално-правног система у сузбијању високотехнолошког криминала и криминала омогућеног технологијом у Југоисточној Европи“...
Ребић: Министарство унутрашњих послова показује јаку вољу и решеност да се ефикасно ухвати у борбу са високотехнолошким криминалом
Ребић: Министарство унутрашњих послова показује јаку вољу и решеност да се ефикасно ухвати у борбу са високотехнолошким криминалом
Ребић: Министарство унутрашњих послова показује јаку вољу и решеност да се ефикасно ухвати у борбу са високотехнолошким криминалом

Директор полиције Владимир Ребић и амбасадор и шеф Мисије ОЕБС-а у Републици Србији Андреа Орицио присуствовали су данас у Београду отварању обуке на тему прикупљања и документовања података на интернету у оквиру пројектне активности „Подизање капацитета актера криминално-правног система у сузбијању високотехнолошког криминала и криминала омогућеног технологијом у Југоисточној Европи“ и том приликом потписали Споразум о донацији за набавку рачунарске опреме.

 „Министарство унутрашњих послова Републике Србије и Организација за европску безбедност и сарадњу још крајем претходне године започели су имлементацију овог заједничког пројекта који је усмерен на унапређење капацитета представника полиције и правосуђа у борби против високотехнолошког криминала. Овај пројекат је одличан пример који показује јаку вољу и решеност Министарства унутрашњих послова Републике Србије да се ефикасно ухвати у борбу са високотехнолошким криминалом као једним од највећих безбедносних изазова савременог света и јаснa je опредељеност Министарства да у овој области сарађујемо са партнерским службама, како на регионалном, тако и на међународном нивоу“, рекао је директор полиције Владимир Ребић.

Ребић је поручио да је циљ овог пројекта да се полицијским службеницима Одељења за борбу против високотехнолошког криминала обезбеде адекватна знања и софтверски алати, како бисмо се на адекватан и савремен начин борили против високотехнолошког криминала и како би они, обучавајући своје колеге, унапредили рад свих полицијских службеника који се баве овим послом.

„Друга фаза овог пројекта, коју започињемо данас, предвиђа четири пилот обуке које ће се спровести у четири различита града у Републици Србији, и наравно, уз несебичну помоћ ОЕБС-а, ову фазу пројекта ће спроводити наши сертификовани тренери Одељења за борбу против високотехнолошког криминала. Надам се да ћете у ова два дана успети да унапредите своја знања, да свој практичан рад усмерите на ефикасно откривање свих облика високотехнолошког криминала и да своје задатке обављате још боље“, поручио је Ребић.

Овом приликом директор полиције се захвалио на донацији коју је мисија ОЕБС-а дала Министарству унутрашњих послова у виду 10 лаптоп рачунара и једног пројектора, као и на организовању свих обука које су у претходном периоду вршене у Управи криминалистичке полиције и комплетној подршци коју Мисија ОЕБС-а већ годинама пружа српској полицији и доприноси да она буде равноправан и поуздан партнeр европским полицијама.

Амбасадор и шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио рекао је да Мисија подржава Министарство унутрашњих послова у борби против високотехнолошког криминала и да су у том партнерству постигнути важни резултати.

Он је похвалио успешну конференцију коју је МУП организовао у септембру за коју је рекао да је дала нову енергију да се суочимо са једним од кључних изазова 21. века, а то је информациона безбедност и похвалио посвећеност припадника полиције у борби против високотехнолошког криминала.

Као пример добре сарадње, амбасадор Орицио је навео и заједнички рад на приручнику за децу основног школског узраста који се тиче безбедности деце на интернету.

Мисија ОЕБС-а у Србији је обезбедила опрему Одељењу за борбу против високотехнолошког криминала у виду лаптопова која ће омогућити кроз пилот обуку преношење стручних знања.

„Ова донација је можда мала, али надам се да долази у добро време како бисте успели делотворно да поделите тренутна стручна знања у овој области широм земље, а то дељење је принцип којим се Мисија руководи у свом раду“, рекао је шеф Мисије ОЕБС-а у Србији.

Орицио је истакао да одлична сарадња са Министарством унутрашњих послова и полицијом у Србији је пример који он радо истиче на састанцима у Бечу и која може бити модел за читав регион.