Архива

10. 11. 2015. Николић: Србија одговорна и максимално ангажовамна у мигрантској кризи

10.11.2015.
Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Александар Николић учествује на Међународној конференцији о борби против тероризма, у Тел Авиву, која се одржава у организацији ОЕБС-а и Министарства спољних послова Израела, у периоду од 9. до 11. новембра ове године
Државни секретар Николић на конференцији у Тел Авиву
Државни секретар Николић на конференцији у Тел Авиву
Државни секретар Николић на конференцији у Тел Авиву
Државни секретар Николић на конференцији у Тел Авиву

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Александар Николић учествује на Међународној конференцији о борби против тероризма, у Тел Авиву, која се одржава у организацији ОЕБС-а и Министарства спољних послова Израела, у периоду од 9. до 11. новембра ове године.
 
У свом обраћању учесницима конференције Николић је подсетио на кораке које Србија предузима на националном плану, кроз усвајање нове Националне стратегије за борбу против тероризма, до краја ове године, као и на међународном плану у оквиру председавања ОЕБС-ом.
 
 „Претња тероризма и насилног екстремизма повезују ОЕБС у јединствену безбедносну заједницу. Као сведоци насилне идеологије, која злоупотребљава ислам, суочавамо се и са порастом поларизације, нетолеранције и ксенофобије у друштвима регије ОЕБС-а. Криза повећаног прилива миграната изложила је Србију екстремном напору на Балканској рути, коју подносимо одговорно уз максималну ангажованост свих надлежних органа, нагласио је Николић.
 
На конференцији се разматрају механизми за суочавање са овим сложеним претњама, укључујући превенцију, коришћење интернета, капацитете криминалистичко - правног система и рехабилитацију и реинтеграцију екстремиста. Посебан део конференције представља размена најбоље праксе у суочавању са овом савременом претњом, која је од великог значаја за израду нове стратегије Србије, у складу са изазовима у региону Југоисточне Европе, активностима у оквиру поглавља 24 и заштите безбедности и слобода наших грађана.