Архива

Конференција о сајбер безбедности

29.10.2015.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Александар Николић отворио је данас у Београду Конференцију ОЕБС-а о сајбер безбедности
Николић отворио Конференцију о сајбер безбедности
Николић отворио Конференцију о сајбер безбедности
Николић отворио Конференцију о сајбер безбедности
Николић отворио Конференцију о сајбер безбедности
Николић отворио Конференцију о сајбер безбедности

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Александар Николић отворио је данас у Београду Конференцију ОЕБС-а о сајбер безбедности, истакавши неопходност заједничке подршке свих актера изградњи мера поверења и то не само на политичком нивоу, већ и кроз конкретну примену унутар експертске заједнице, која укључује приватни сектор, критичну инфраструктуру, научно-образовне институције и организације цивилног друштва.

 „Тема ове конференције је у сагласности са приоритетима председавања Републике Србије. У моменту када будем завршавао излагање, најмање 400 компјутерских напада биће извршено широм света. Штавише, ови сајбер напади постају све софистициранији, док су напади на критичне инфраструктуре у порасту“, рекао је Николић.

 Према његовим речима, информационе и телекомуникационе инфраструктуре су од стратешког значаја, не само за владе држава, већ и за њихову привреду и грађане, које омогућавају бржи економски раст, социјални развој и национални просперитет.

 Николић је истакао да је једини начин успешне борбе против високотехнолошког криминала интензивнија сарадња међу земљама у ОЕБС регији, која подразумева размену информација и идентификовање заједничких проблема са одговорајућим заједничким одговором. Неопходан улов представља изградња мера поверења, које је ОЕБС први међу међународним организацијама препознао и усвојио.

 „Наша заједничка одговорност је да безбедност сајбер простора унапредимо у циљу јачања демокрaтије и друштвеног напретка. При томе, ефективне националне организације, стратегије и политике, изграђене на чврстим координационим механизмима, представљају предуслов за унапређење поверења“, закључио је Николић.

 Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Петер Буркхард рекао је да је конференција о сајбер безбедности веома важна, јер је реч о једном од најкомплекснијих транснационалних изазова, нагласивши да су сајбер напад и суштински једна од највећих претњи 21. века.

 Напад или инциденти у сајбер простору настају као последица пропуста у софтверу који по том злоупотребљавају малигни софтверски кодови, попут вируса, тројанаца и црва, пропуста у интернет протоколима попут ДНС протокола за превођење интернет домена, као ИП адресе, али пре свега пропуста и свести упонашању самих корисника, што доводи до бројних напада - "пецања" и превара, које користе методе друштвеног инжињеринга.

 Кључне државне институције, попут МУП-а, Министарства одбране, Војске Србије, РНИДС, телеком компаније, имају капацитете да реагују на редовне инциденте мањег обима у својим системима.

 Дводневна конференција "Ка националном оквиру за сајбер-безбедност у Србији: изградња вишепартнерске платформе" одржава се у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији.