Архива

Отворен састанак експерата држава чланица и партнера ОЕБС-а, у Бечу

14.12.2015.
Државни секретар Министарствa унутрашњих послова Александар Николић отворио је у Бечу састанак експерата држава чланица и партнера ОЕБС-а о мрежним механизмима за борбу против терористичких киднаповања и операције ослобађања таоца.
Отворен састанак експерата држава чланица и партнера ОЕБС-а, у Бечу
Отворен састанак експерата држава чланица и партнера ОЕБС-а, у Бечу
Отворен састанак експерата држава чланица и партнера ОЕБС-а, у Бечу

Државни секретар Министарствa унутрашњих послова Александар Николић отворио је данас у Бечу састанак експерата држава чланица и партнера ОЕБС-а о мрежним механизмима за борбу против терористичких киднаповања и операције ослобађања таоца.

Николић је указао на значај развоја мреже експерата у борби против тероризма у условима нарастајуће несигурности на глобалном плану које обележавају страни терористички борци, миграциона криза и недужне жртве терористичких напада у свету. 

Он је нагласио да приоритет мора бити јачање међународних напора у пресецању извора финансирања тероризма, где киднаповање и такозване „лаке мете“ чине важан део. 

Николић је подсетио на Министарску декларацију ОЕБС-а, усвојену на Министарском савету у Београду, као и напоре које је Србија уложила у области борбе против тероризма током свог председавања овом организацијом у 2015. години.

„Ови напори били су усмерени на јачање партнерства са УН, ЕУ и другим међународним организацијама и регионалним актерима са јасним циљем помака са прокламованих осуда тероризма ка предузимању конкретних акција у примени Резолуције СБ УН 2133“, истакао је Николић. 

Он је додао да ће Србија наставити да буде активан контрибутор и као члан Тројке ОЕБС-а у 2016. години и након тога, јер сматрамо да та организација може пружити витални допринос јачању безбедности и поверења у евроатланском и евроаазијском простору. 

На националном плану, Николић је представио достигнућа у развоју нове Националне стратегије за превенцију и борбу против тероризма Републике Србије и унапређењима која уводи, а која ће се операционализовати кроз будући Акциони план за њену имплементацију.

На дводневном експертском састанку ОЕБС-а дискутоваће се и о националним организацијама и механизмима међународне сарадње за управљање у случајевима киднаповања, развоју модалитета за употребу експертске мреже у овој области и размени  националних оперативних искустава у решавању талачких криза и случајева киднаповања.