Архива

У борби против криминала нема повлашћених

21.10.2015.
Трибина грађана- Врбас
У борби против криминала нема повлашћених
У борби против криминала нема повлашћених
У борби против криминала нема повлашћених
У борби против криминала нема повлашћених
У борби против криминала нема повлашћених

 Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић изјавио је данас у Врбасу да ће нови Закон о полицији, који је послат на мишљење Европској комисији, допринети да српска полиција буде ефикаснија и да грађани добију полицију која ће бити професионалнија, искуснија и способнија и која ће свој посао обављати у најбољем интересу грађана Србије.

 Стефановић је на трибини „Безбедност грађана“ истакао да је један од кључних циљева Министарства унутрашњих послова реформа полиције, која ће кроз нови закон увести принцип каријерног напредовања.

 „Чуо сам критике да овим законом министар себи даје већа овлашћења, а управо предложеним решењима министру полиције одузета су бројна овлашћења, између осталог и могућност ванредног унапређења полцијских службеника“, рекао је Стефановић.

 Према његовим речима, ниједан министар, после доношења овог закона, неће моћи некога ванредно да унапреди, јер то није каријерно напредовање.

„Каријерно напредовање значи да чин стичете искључиво на основу знања и заслуга, током обављања посла полицајац, да би напредовао, мора показати пожртвовање, резултате и мора да има одговарајућу школу“, рекао је Стефановић.

 Он је нагласио да ће се законом ојачати и Сектор унутрашње кнтроле, који ће по новом закону имати овлашћење да контролише не само полицијске службенике, већ и све запослене у Министарству - оне који се баве јавним набавкама , али и свим другим пословима у делокругу МУП- а.

 Снажна унутрашња контрола, како је објаснио министар полиције, гарантује да нико неће обрукати своју униформу .

 „Грађанима треба полицајац који је честит и одговоран, који је озбиљан и који хоће да ради, да све оне који су се огрешили о закон стрпа у затвор“, рекао је Стефановић.

 Указавши да у полицији има корумпираних полицајаца, Стефановић је наласио да Министарство подноси кривичне пријаве против полицајаца који су се огрешили о закон и да са том појавом у својим редовима жели да се обрачуна.

 У борби против криминала, како је нагасио Стефановић нема повлашћених и „Свако, без обзира на страначку припадност материјално стање или функцију коју обавља, уколико је прекршио закон биће приведен“.

 Говорећи о појачаном приливу миграната, Стефановић је указао да је током 2008. године у Србији забележено свега 77 миграната, док је само данас забележено да је у Србију ушло око 5.500.

 „Ти људи мирно пролазе кроз Србију, не чине кривична дела, не краду, не праве проблеме, не туку се са нашим становништвом“, рекао је Стефановић, истакавши да су једини проблеми са којима се, везано за мигранте, полиција суочава кривична дела која су почињена над њима.

 Министар полиције је нагласио да Србија неће бити колатерална штета мигрантске кризе.

 „Нити ће нама неко гурати мигранте у нашу земљу, а да ми не можемо нигде да их пошаљемо, нити ће у овој земљи бити центри за стотине хиљада људи, нити ми то можемо самостално финансијски да изнесемо, нити се реално од Србије очекује да се терет кризе превали на нас“, додао је Стефановић.

 Подсетивши да је Србија кроз историју имала искуства са миграцијама и протеривањем, Стефановић је поручио да наша држава мора бити хумана и пристојна земља.

 Говорећи о ситуацији у региону, терористичким нападима у Куманову и Зворнику нередима у Црној Гори, Стефановић је нагласио да српска полиција неће дозволити да се те кризе пренесу на нашу територију.

 „Живите у мирној и стабилној земљи. Посао Владе Србије је да обезбеди да се ви на улицама осећате сигурно и да пристојно живите од свог рада“, закључио је Стефановић.

 Потпредседник Народне скупштине Републике Србије Игор Бечић истакао је да су институције државе отврене за све грађане и да се грађани у општини Врбас осећају сигурно.

 „Децентрализација локалне безбедности значи да су за безбедност, поред полиције и тужилаштва, задужене и локалне заједнице, што је од значаја за јачу безбедност грађана“, рекао је Бечић, истакавши да је општина Врбас формирала Савет за безбедност саобраћаја и Одбор за безбедност.