Архива

Унапређење сарадње између Републике Србије и Краљевине Холандије

25.11.2015.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова и шеф Преговарачке групе за Поглавље 24 приступних преговора Републике Србије са Европском унијом Александар Николић посетио је Краљевину Холандију, земљу која ће председавати Европском унијом од јануара до јуна 2016. године.
Николић и Фламанд
Николић и Фламанд
Николић и Дијкхоф

Државни секретар Министарства унутрашњих послова и шеф Преговарачке групе за Поглавље 24 приступних преговора Републике Србије са Европском унијом Александар Николић посетио је Краљевину Холандију, земљу која ће председавати Европском унијом од јануара до јуна 2016. године.

На састанку са министром за миграције у Министарству за безбедност и правду, Класом Дајкхофом, саговорници су се сложили да је прави приступ у склопу мигрантске кризе решавање узрока, а не последица. Констатовано је да Европска унија још увек тражи свој одговор и да политика није јасно дефинисана, као и да Република Србија, радећи све у склопу сопствених капацитета, очекује да помогне у имплементацији решења, који ће на свеобухватан начин уредити ситуацију са управљањем миграторних токова на територији Европе и саме Европске уније.

Договорено је да две земље, иако се налазе у различитим позицијама када је реч о мигрантској кризи – Србија као земља кроз коју мигранти само пролазе, а Краљевина Холандија као земља дестинација миграната, интензивирају сарадњу и размену података, како би на лакши и предвидив начин могли да се припремимо за прихват или транзит миграната током зимског периода.

Током састанка у Министарству спољних послова са директором за европске интеграције Јостом Фламандом и координатором за проширење ЕУ и политику суседства Сузан Де Хрот, државни секретар Николић указао је на све изазове са којима се Преговарачка група за Поглавље 24 сусрела током досадашњег процеса преговора. Он је овом приликом истакао да Србија очекује позив Краљевине Холандије, као председавајућег за учешће на међувладиној конференцији ЕУ-Србија, где ће и званично бити отворено ово преговарачко поглавље. Договорено је да се интензивира сарадња са регионалниим координатором Краљевине Холандије за владавину права, посебно у склопу праћења и извештавања напретка Републике Србије у интеграционом процесу у ЕУ.

Представници Министарства спољних послова Краљевине Холандије су истакли да је Република Србија већ урадила велики посао, да ће Холандија и даље инсистирати на стриктној имплементацији правних тековина ЕУ, али и да ће бити правична и неће блокирати Србију са новим захтевима у оквиру Поглавља 24.

Тема тероризма и полицијске сарадње у размени информација око тероризма била је предмет разговора са Патрицијом Зорко, замеником Националног координатора за безбедност и борбу против тероризма Владе Краљевине Холандије.

Договорена је сарадња када је реч о писању прве стратегије за борбу против тероризма и пратећег акционог плана у Републици Србији, имајући у виду да ће наредне године и Краљевина Холандија добити нову, петогодишњу стратегију за борбу против тероризма.

Државни секретар Николић је указао да је главни метод борбе против тероризма и феномена бораца на страним ратиштима међународна сарадња и размена информација. Он је понудио помоћ наше земље Европској унији у борби против тероризма.

Патриција Зорко је указала да је помоћ Републике Србије добродошла, да је данас права и благовремена информација најважнија, и да ће Краљевина Холандија подржати све облике дубље сарадње са МУП-ом Републике Србије у циљу борбе против страних терористичких бораца.