Архива

Министри Србије и Хрватске договорили транзит миграната

23.10.2015.
Министри унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић и Хрватске Ранко Остојић договорили су се данас да хрватски воз долази у Шид по избеглице које ће, затим, одвозити у Славонски Брод, у прихватни центар
Министри Србије и Хрватске договорили транзит миграната
Министри Србије и Хрватске договорили транзит миграната
Министри Србије и Хрватске договорили транзит миграната
Министри Србије и Хрватске договорили транзит миграната
Министри Србије и Хрватске договорили транзит миграната

 Министри унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић и Хрватске Ранко Остојић договорили су се данас да хрватски воз долази у Шид по избеглице које ће, затим, одвозити у Славонски Брод, у прихватни центар. У току дана ће саобраћати четири таква воза, а са овом праксом ће се кренути када буде завршен прихватни центар у Славонском Броду.

 Министар Стефановић, који је са хрватским колегом Остојићем разговарао на Граничном прелазу Бајаково, нагласио је да су разговори били конструктивни и да је то корак напред у ситуацији у којој се налазе две земље које желе да спасу што више живота.

 - Разговарали смо о конкретним питањима у вези са мигрантском кризом – рекао је министар и подсетио да се узимају биометријски подаци и отисци прстију свим мигрантима који су прошли кроз нашу земљу, а било их је преко 300.000 хиљада, у шта се улаже огромна енергија.

 Министар је изразио спремност за сарадњу са комшијама из Хрватске и Европском унијом, како би та документација била искоришћена као нешто што ће они видети као потребу за улазак у превоз, центре и даље ка Европској унији.Тиме би уштедели и другим земљама у смислу регистрације, али би и олакшали пут мигрантима да их не задржавају сваки пут по више сати због исте процедуре.

 - Важно нам је да се у времену које долази када очекујемо снег, хладноћу и кишу, договоримо о што бржем транзиту ових људи, уз поштовање свих процедура и правила, без одуговлачења и губљења времена, да се од наших прихватних центара до других крећу најкраћим могућим путем, да им буде топло и да им обезбедимо сву могућу заштиту. Хоћемо да покажемо нормалан и хумани приступ што мислим да је једино што можемо да урадимо – нагласио је министар Стефановић и изразио очекивања од Европске уније за решење мигрантске кризе, јер ни Србија ни Хрватска нису створиле овакву ситуацију и нису криве за ово што се дешава.

 Стефановић је навео да Србија покушава да помогне у решењу кризе, али да не може да прихвати највећи део терета.

 - То просто није могуће, нисмо ни економски довољно јаки, као ниједна од ових земаља, нити можемо да примамо по 50.000 људи да буду на нашој територији. Треба нам инструкција Европске уније шта је будућност, да ли ће ови људи моћи несметано да пролазе границу, јер ако почну да се зидају границе од Немачке према Аустрији, од Аустрије према Словенији, од Словеније према Хрватској и све тако домино ефектом где ће то довести? Ако доведе до Европе са жичаним границама нисам сигуран да је то Европа коју смо сви заједно градили и у којој сви желимо да живимо. Мислим да то мора бити озбиљнији приступ – закључио је министар Стефановић.

 Хрватски министар полиције Ранко Остојић је рекао да проблеме треба решити на извору, и осврнуо се на Турску и Грчку.

 - Ова влада је рекла да ниједан зид, ниједан хеликоптер, ниједна војска, није зауставила овај талас - казао је Остојић одговарајући на питање да ли ће Хрватска да гради зид према Србији.