Архива

Стефановић позвао представнике локалне самоуправе да оснују савете за безбедност

10.11.2015.
Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић је на конференцији „Локални савети за безбедност“ указао да је МУП, у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина и Мисијом ОЕБС-а , сачинио Приручник за деловање савета за безбедност у градовима и општинама који садржи најзначајније смернице за функционисање савета
Kонференцијa „Локални савети за безбедност“
Kонференцијa „Локални савети за безбедност“
Kонференцијa „Локални савети за безбедност“
Kонференцијa „Локални савети за безбедност“

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић позвао је данас представнике општина и градова да у сарадњи са полицијом оснују локалне савете за безбедност, истакавши да се само заједнички деловањем, знањем и ресурсима, успешно може супроставити безбедносним изазовима и створити безбедно окружење за све грађане.
 
„Будите уверени да ће полицијске управе и станице пружити сву потребну помоћ у оснивању савета за безбедност и да ће активно учествовати у њиховом раду“, рекао је Стефановић на конференцији „Локални савети за безбедност“, коју је организовала Мисија ОЕБС-а у Србији, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Сталном конференцијом градова и општина.
 
Истакавши да је изузетно важно да грађани имају поверење у полицију, Стефановић је нагласио да полиција то поверење мора заслужити поштеним, одговорним и напорним радом, који сваком човеку показује да су припадници полиције ту због грађана и њихове безбедности.
 
Према речима министра полиције, локални савети за безбедност били би користан медијатор између грађана и полиције, они би били место договора представника најзначајнијих локалних органа, који би из неког другог угла указивали који су највећи безбедносни изазови заједнице.
 
„Потребно је градити партнерство између локалне самоуправе и полиције. Партнерство у коме полиција добро ослушкује шта кажу грађани и у коме се представници локалног савета искрено боре да разумеју шта су проблеми полиције, а све у циљу проналаска решења које би допринело томе да имамо мање криминала на улици и да се грађани осећају безбедно“, нагласио је Стефановић.

Пројекат развоја полиције у заједници, како је навео, започет је пре 10 година, а прошле године усвојен је Акциони план за примену Стратегије полиције у заједници.
 
Министар полиције је указао да је Министарство унутрашњих послова, у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина и Мисијом ОЕБС-а , сачинило Приручник за деловање савета за безбедност у градовима и општинама који садржи најзначајније смернице за функционисање савета.
 
Министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички истакла је да је партнерство у заједници важно за унапређење живота грађана у Србији, као и да би стварање савета за локалну безбедност било од значаја за успешно решавање и идентификацију проблема са којима се суочавају припадници локалне заједнице.
 
Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији амбасадор Петер Буркхард истакао је да безбедност у заједници не може бити одговорност само једне институције, већ да се она може осигурати сталном координацијом свих фактора.
 
Он је позвао градоначелнике да употребе све моћне ресурсе, првенствено политичку вољу, како би савети за безбедност функционисали.
 
Председник СКГО Зоран Перишић указао је да је сврха рада полиције у заједници унапређење безбедности грађана , како у погледу статистичких података , тако и субјективног осећаја грађана.