Архива

Стефановић: Србија безбедна земља

25.12.2015.
Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић изјавио је данас да је полиција ове године открила 18 организованих криминалних група, пресекла више ланаца трговине дрогом, ухапсила тројицу највећих српских нарко-дилера, одузела 1,4 тоне и 229 хиљада комада наркотика и у условима мигрантске кризе очувала стабилност и безбедност.
25. 12. 2015. Стефановић: Србија безбедна земља
25. 12. 2015. Стефановић: Србија безбедна земља
25. 12. 2015. Стефановић: Србија безбедна земља
25. 12. 2015. Стефановић: Србија безбедна земља
25. 12. 2015. Стефановић: Србија безбедна земља

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић изјавио је данас да је полиција ове године открила 18 организованих криминалних група, пресекла више ланаца трговине дрогом, ухапсила тројицу највећих српских нарко-дилера, одузела 1,4 тоне и 229 хиљада комада наркотика и у условима мигрантске кризе очувала стабилност и безбедност.

Представљајући резултате рада Министарства унутрашњих послова, Стефановић је истакао да је година на измаку била динамична и да је полиција успела да поправи резултате и учини да Србија буде безбеднија.

Значајан акценат у раду Министарства, како је објаснио, био је на сузбијању трговине наркотицима, што ће остати приоритет и у наредном периоду.

„Морамо задати још снажнији ударац свим нарко-дилерима и наркокартелима, како би склонили сву дрогу са улица, а посебно заштитили децу“, рекао је Стефановић прецизирајући да је током првих 11 месеци 2015. године у 5.583 заплене одузета 1,4 тона и 229.203 комада наркотика.

Припадници СБПОК-а, како је рекао, вишеструко су повећали заплене и одузели девет килограма кокаина и 38 килограма хериона.

Током ове године ухапшена су тројица најзначајнијих нарко-дилера на територији Србије, рекао је Стефановић, подсетивши да је српска полиција, са полицијама још осам земаља, учествовала у међународној акција у којој је заплењено три и по тоне кокаина, 10 милиона евра и ухапшено 69 особа због трговине наркотицима.

Говорећи о општем криминалу, Стефановић је указао да је у 2015. почињено је 79.771 кривично дело, пет одсто мање у односу на 2014.

„Смањен је број тешких крађа, крађа, крађа аутомобила, разбојништава и разбојничких крађа. Расветлили смо 70,3 одсто разбојничких крађа, а проценат расветљавања изнуда износи 86,5 одсто“, прецизирао је министар полиције.

Број кривичних дела против живота и тела, како је навео, смањен је за 174, а расветљено је 82,4 одсто тешких убиства и тешких убистава у покушају и 93 одсто убистава у покушају.

Стефановић је прецизирао да је полиција расветлила тешка убиства и убиства почињена 2000, 2001, 2006, ухапсила вишеструког повратника који се терети за убиство из марта ове године, као и двоструко убиство из 2002, као и осумњичену за покушај убиства Милана Бека.

Говорећи о борби против корупције Стефановић је подвукао да ће то бити приоритет у раду Министарства и у наредном периоду и прецизирао да је у односу на 2014. откривено 10 одсто више кривичних дела и поднето више стотина кривичних пријава против одговорних лица приватних, друштвених и мешовитих предузећа и запослених у јавном сектору.

„Министарство унутрашњих послова неће дозволити да Србија на било који начин буде враћена у време када је корупуција управљала Србијом, када су постојали људи који су били приватни власници наше државе. Србија ће бити земља свих грађана, који су једини овлашћени да њом управљају“, нагласио је Стефановић.

Осврнувши се на појачан прилив мигранта, Стефановић је рекао да је од почетка године успешно обрађено и евидентирано више од 600.000 миграната и напоменуо да није забележен ниједан већи безбедносни инцидент између мигрантске популације и домаћег становништва.

Према његовим речима, полиција са другим надлежним службама успешно прати да ли се међу мигрантима налазе потенцијални терористи и неко ко је учествовао у грађанском рату у државама из којих долази.

Стефановић је напоменуо да је мигрантска криза довела до интензивнијег деловања криминалних група које се баве кријумчарењем људи и да је полиција открила 801 кривично дело и поднела 748 кривичних пријава.

Министар је подсетио да је ефикасном и брзом реакцијом спречен покушај отмице двогодишње девојчице у Београду.

Стефановић је нагласио да ће борба против насиља у породици бити приоритет у раду Министарства и у 2016. години и додао да је полиција овом питању посветила посебну пажњу и формирала Одељење за превенцију и сузбијање насиља у породици.

Током 2015. забележен је значајно већи број пријава за насиље у породици, рекао је Стефановић и прецизирао да је пријављено 4.851 кривично дело, за 42 одсто више него у истом периоду претходне године.

„Жене су храбрије, спремније да изађу да говоре о насиљу, што тумачимо и као већ степен поверења у полицију, али смо ту и да охрабримо сваку жену, свакога ко трпи насиље у породици да то одмах пријави“, подвукао је министар.

Стефановић је нагласио да МУП са Министарством правде и Повереником за равноправност спроводи активности које треба да доведу до промене кривичног законодавства, али и процедура које ће омогућити да се насилници избаце из домаћинстава, када почине кривично дело и када угрозе безбедност чланова породице.

Када је реч о безбедности саобраћаја предузето је низ акција и мера како би се смањило страдање на српским саобраћајницама, рекао је Стефановић и додао да је у протеклој години значајно повећан број откривених прекршаја, 24 одсто више него претходне године.

"Ефикаснијим радом саобраћајне полиције повећан је број откривених прекршаја за 24 одсто", рекао је Стефановић и апеловао на грађане да не возе под дејством алкохола, да прилагоде брзину и поштују саобраћајне прописе, буду одговорни према себи и другим учесницима у саобраћају.

„Увели смо принцип да сваки возач у контроли саобраћаја мора бити алкотестиран, а наставићемо да спроводимо и акцију појачане контроле луксузних возила, а посебан акценат ставили смо на заштиту безбедности деце и трудићемо се да имамо више камера и полицајаца у близини школе“, рекао је министар полиције.

Говорећи о европским интеграцијама, Стефановић је нагласио да је Министарство унутрашњих послова потпуно спремно за отварање Поглавља 24, да је на прагу усвајања преговарачког оквира и да очекује да ће оно бити отворено почетком наредне године.

Министар је укaзао да предстоји доношење новог Закона о полицији, који ће бити основ за развој и реформе у МУП-у.

„Очекујемо да закон до краја године буде упућен Влади, а потом и Скупштини Србије. Циљ нам је да МУП добије Закон који ће у наредним годинама олакшати и учинити ефикаснијим рад свих припадника полиције“, закључио је министар.