Архива

Последњи рок за стицање лиценце за послове приватног обезбеђења 1. јануар 2017.

05.11.2015.
Министарство унутрашњих послова и Привредна комора Србије позивају сва правна лица и предузетнике који обављају делатност приватног обезбеђења, као и службенике обезбеђења, да испуне обавезе које предвиђа Закон о приватном обезбеђењу, како би стекли неопходну лиценцу
Последњи рок за стицање лиценце за послове приватног обезбеђења 1. јануар 2017.
Последњи рок за стицање лиценце за послове приватног обезбеђења 1. јануар 2017.

 Министарство унутрашњих послова и Привредна комора Србије позивају сва правна лица и предузетнике који обављају делатност приватног обезбеђења, као и службенике обезбеђења, да испуне обавезе које предвиђа Закон о приватном обезбеђењу, како би стекли неопходну лиценцу.

 „На основу Закона правна лица и предузетници за приватно обезбеђење, као и они који су образовали унутрашњи облик организовања обезбеђења за сопствене потребе - самозаштитна делатност, као и физичка лица која раде у приватном сектору безбедности, у обавези су да стекну лиценцу за вршење послова приватног обезбеђења до 1. јануара 2017. године“, истакла је Наташа Игњатовић из Управе полиције МУП-а на данашњој седници Групације за физичко обезбеђење коју је организовала Привредна комора Србије.

 Процењује се да у приватном сектору безбедности тренутно ради између 35.000 и 40.000 лица. До 1. новембра 2015. године пред комисијом за полагање стручног испита Министарства испит је положило 220 кандидата, што би могло да, ако се не убрза процес лиценцирања, доведе до престанка обављања делатности и вршења послова приватног обезбеђења већем броју субјеката.

 Лиценца за вршење послова приватног обезбеђења може се издати пунолетном физичком лицу које је држављанин Републике Србије, има најмање средњу стручну спрему, које је психофизички способно за вршење послова приватног обезбеђења што доказује лекарским уверењем, које је савладало одговарајућу обуку за вршење послова приватног обезбеђења, положило стручни испит у Министарству унутрашњих послова и испуњава друге услове прописане законом.

 Информације о неопходној документацији за подношење захтева за издавање лиценци налазе се на сајту Министарства унутрашњих послова.