Архива

Данска подржава европске интеграције Србије

06.11.2015.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Александар Николић састао се 6. новембра у Копенхагену са в.д. шефа полиције и замеником сталног секретара у Министарству правде Краљевине Данске Јоханом Кристианом Легартом
Државни секретар Николић састао се са Јоханом Кристианом Легартом в.д.шефа полиције у Копенхагену
Државни секретар Николић састао се са Јоханом Кристианом Легартом в.д.шефа полиције у Копенхагену

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Александар Николић састао се 6. новембра у Копенхагену са в.д. шефа полиције и замеником сталног секретара у Министарству правде Краљевине Данске Јоханом Кристианом Легартом.
 
Размотрена су питања актуелне мигрантске кризе, борбе против тероризма и подршке напорима Србије и Министарству унутрашњих послова у процесу евроинтеграција.
 
Констатовано је да билатерална полицијска сарадња иде узлазном линијом, да нема отворених питања и да су у последњих пар година постигнути одлични резултати на унапређењу сарадње.
 
Будућу сарадњу не би требало да се ограничити само на сарадњу у оквиру Европол споразума, већ даље унапређивање полицијске оперативне сарадње, посебно у области кријумчарења наркотика и ефикасног сузбијања свих облика криминала.
 
Обострано је потврђена важност међународне сарадње посебно у суочавању изазовима попут тзв. „страних бораца“ и тзв. сајбер претњи, односно високотехнолошкогкриминала.
 
Николић је истакао и важност питања тероризма како за регион Западног Балкана тако и за Европу у целини, због чега је Република Србија већ предузела неопходне кораке на националном и ширем међународном плану, који укључује председавање ОЕБС-ом ове године.
 
У светлу мигрантске кризе, истакао је велике напоре које Република Србија улаже, имајући у виду економску ситуацију и недостатак капацитета за смештај миграната у трaнзиту.
 
Данска страна је изразила подршку европским интеграцијама Србије.
 
Николић је истакао спремност Србије да отварање прегoворачког Поглавља 24 чији је носилац Министарство унутрашњих послова, чији се Акциони план увелико спроводи.
 
Изнео је очекивања да ће се Поглавља 32 и 35 отворити до краја године, а Поглавља 23 и 24 у првој половини наредне године.