Arhiva

Bezbednost dece prvi prioritet u radu policije

15.09.2017.
Stefanović: Naš glavni cilj je da svako dete bude bezbrižno na ulici, u školi, na putu do škole, da ima normalno i zdravo detinjstvo i da roditelji ne strahuju za sigurnost svoje dece. Mi hoćemo da policija bude štit, državni organ koga se kriminalci plaše i u koga deca i roditelji imaju poverenje, ali za to nam je potrebna podrška roditelja i čitavog društva...
Bezbednost dece prvi prioritet u radu policije
Bezbednost dece prvi prioritet u radu policije
Bezbednost dece prvi prioritet u radu policije
Bezbednost dece prvi prioritet u radu policije
Bezbednost dece prvi prioritet u radu policije
Bezbednost dece prvi prioritet u radu policije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović istakao je danas u Subotici da je bezbednost dece prvi prioritet u radu policije.

„Pravo na zaštitu od svih oblika nasilja je osnovno pravo svakog deteta, svakog čoveka. Naš glavni cilj je da svako dete bude bezbrižno na ulici, u školi, na putu do škole, da ima normalno i zdravo detinjstvo i da roditelji ne strahuju za sigurnost svoje dece. Međutim, policija nije i ne može da bude jedina institucija u Srbiji koja se brine za bezbednost i vaspitanje naše dece. Mi hoćemo da policija bude štit, državni organ koga se kriminalci plaše i u koga deca i roditelji imaju poverenje, ali za to nam je potrebna podrška roditelja i čitavog društva“, rekao je Stefanović na otvaranju konferencije „Bezbednost i odgovornost 2017“, koju je organizovala Fondacija „Tijana Jurić“.

Ministar je naveo da je policija u prethodnih sedam godina i osam meseci uhapsila 155 osoba u akciji „Armagedon“, usmerenoj na otkrivanje krivičnih dela vezanih za seksualnu zloupotrebu maloletnih lica na internetu u pornografske svrhe.

„Kada je reč o krivičnom delu obljuba sa detetom policija je tokom osam meseci ove godine podnela krivične prijave protiv 24 muškarca, dok su kada je reč o trgovini ljudima u istom periodu registrovane tri oštećene maloletne osobe ženskog pola, od kojih su dve  bile primorane na udaju, a jedna je seksualno eksploatisana“, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, u prvih osam meseci ove godine, u okviru vršnjačkog nasilja, registrovana su 503 krivična dela. Ministar je ukazao i na podatak da je u prvih sedam meseci ove godine prijavljen nestanak 674 maloletnika, od kojih je policija pronašla  640, dok se za 34 još traga.

„Razlozi nestanka su najčešće bekstvo iz domova za decu bez roditeljskog staranja, udaljenje iz hraniteljske porodice, udaljenje iz kuće radi sklapanja bračne ili vanbračne zajednice, nerazumevanje i svađa u porodici, izvršenje krivičnog dela, ljubavni problemi, nerešeni bračni odnosi između roditelja, utopljenje, loše ocene u školi, narkomanija“, precizirao je Stefanović.

Predstavljeni podaci, prema njegovim rečima, govore da opasnost postoji, da je stalna i da može da se smanji samo zajedničkim posvećenim radom i ulaganjem svakodnevnih napora državnih organa, civilnog društva i roditelja.

„Policija će svakako učiniti sve što može da bi zaštitila decu  u svakodnevnom životu, koji podrazumeva njihov boravak u školi, na ulici, ali i u virtuelnom svetu kao jednoj novoj dimenziji opasnosti koja preti svakom detetu. Međutim, samo represivne mere nisu dovoljne. Preventivni rad je okosnica u sprečavanju ovakvih pojava“, rekao je Stefanović.

On je dodao da je policija sprovela niz preventivnih i edukativnih programa i kampanja, među kojima je izdvojio „Školski policajac“, „Bezbedno detinjstvo“, „Škola bez nasilja, škola bez droge“ i „Droga je nula život je jedan“.

„Više od 60 odsto bezbednosno intresantnih događaja u školama otkriveno je radom školskih policajaca“, ukazao je Stefanović i dodao da je u svim policijskim upravama i stanicama više od 2.000 obučenih policajaca dostupno dvadesetčetiri sata dnevno za postupanje prema maloletnim licima.

„Ogroman rad policajaca koji su specijalizovani i obučeni da postupaju u ovim slučajevima, uz nova zakonska rešenja i posvećenost policije i tužilaštva, dovelo je do značajnog pada kriminaliteta u maloletničkom nasilju, što je osnovni preduslov da na duge staze smanjimo nasilje u našem društvu“, ocenio je ministar.

Stefanović je istakao i da je od ove školske godine na njegovu inicijativu u škole uveden novi fakultativni predmet „Osnovi bezbednosti dece“ za učenike četvrtog i šestog razreda osnovnih škola.

U okviru ovog predmeta kako je rekao više od 2.000 obučenih policijskih službenika edukovaće decu o bezbednosti u saobraćaju, policiji u službi građana, nasilju kao negativnoj društvenoj pojavi,  prevenciji i zaštiti od opojnih droga i alkohola, bezbednom korišćenju  interneta i društvenih mreža, prevenciji i zaštiti od trgovine ljudima, zaštiti od požara i od tehničko – tehnoloških opasnosti.

„Hoćemo da učimo našu decu kakvi ih izazovi očekuju, kakve pretnje imaju pred sobom i šta možemo da uradimo, da ih edukujemo na koji način mogu da se spasu i kako da pravilno postupe. Na ovaj način vratili smo jednu vrstu obrazovanja i učenja naše dece šta su svakodnevne pojave, a o čemu oni do sada nisu imali priliku da uče iz predmeta redovne nastave“, istakao je ministar.

Stefanović se zahvalio Fondaciji „Tijana Jurić“ na radu i energiji koju ulažu kako bi pomogli da deca budu bezbedna. On je naveo da će u saradnji sa udruženjem policijski službenici nastaviti da obučavaju predavače ove Fondacije kako bi oni i dalje prenosili znanje i edukovali decu kako da budu bezbednija.

Osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, Igor Jurić zahvalio se državnim institucijama koje su prepoznale i shvatile značaj teme konferencije i istakao da je njen cilj da sagledamo gde se nalazimo kao društvo i roditelji.

„Učešće najviših funkcionera naše zemlje, govori o tome da smo svi svesni da problem postoji i da želimo da ga rešimo. Fondacija „Tijana Jurić“ je uspela da incira jednu promena zakona, takozvani „Tijanin zakon“ koji  sada funkcioniše i moram da istaknem zahvalnost državi i Ministarstvu unutrašnjih poslova što to nije slovo na papiru, već se zaista pokazalo da sistem funkcioniše i da policija zaista reaguje od prvog momenta kada dete nestane i to jeste Tijanina pobeda“ istakao je Jurić.