Arhiva

Stefanović: "MUP nastavlja da posvećeno radi na suzbijanju svih oblika trgovine ljudima"

30.07.2017.
U Ministarstvu unutrašnjih poslova u toku su reforme koje podrazumevaju da će Uprava kriminalističke policije mnogo intenzivnije sarađivati sa područnim policijskim upravama, kao i da će preuzeti rad na najtežim slučajevima koji su u vezi sa trgovinom ljudima...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas, povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, da će Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviti da posvećeno i svakodnevno radi na suzbijanju svih oblika trgovine ljudima.

„Najvažniji korak koji možemo da učinimo kao društvo jeste da, za početak, priznamo da ovaj problem postoji i da se trgovina ljudima ne dešava samo u nekim drugim zemljama, već i kod nas. Drugi najvažniji korak je da uputimo svakog čoveka u našoj zemlji kako da se suoči sa ovim problemom i kako da ne postane žrtva“, rekao je Stefanović.

Ministar je naveo da Ministarstvo unutrašnjih poslova, osim svih represivnih mera koje sprovodi u cilju suzbijanja trgovine ljudima, radi i na prevenciji.

„Učićemo našu decu u školama kako da se zaštite, kako da ne postanu žrtve, da izbegnu radnu i seksualnu eksploataciju, da izbegnu prinudu, da je prepoznaju i kako da se obrate ljudima, koji svakodnevno rade na prevenciji i represivnim merama koje treba da dovedu do  suzbijanja ovog užasnog krivičnog dela“ rekao je Stefanović.

On je dodao i da su u Ministarstvu unutrašnjih poslova u toku su reforme koje podrazumevaju da će Uprava kriminalističke policije mnogo intenzivnije sarađivati sa područnim policijskim upravama, kao i da će preuzeti rad na najtežim slučajevima koji su u vezi sa trgovinom ljudima.

„Važno je da Ministarstvo unutrašnjih poslova pokaže da neće biti zaštićenih i da ćemo posvećeno raditi na suzbijanju ovog krivičnog dela, koje se nažalost događa i u Srbiji, kao i u čitavoj Evropi i svetu“ poručio je Stefanović.