Arhiva

Stefanović i Serano razgovarali o bezbednosnim pitanjima

31.10.2017.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović sastao se danas u Beogradu sa Pedrom Seranom, zamenikom generalnog sekretara za zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku i upravljanje krizama u spoljnopolitičkoj službi Evropske unije...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović sastao se danas u Beogradu sa Pedrom Seranom, zamenikom generalnog sekretara za zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku i upravljanje krizama u spoljnopolitičkoj službi Evropske unije.

Stefanović je, predstavljajući rezultate Republike Srbije u oblasti borbe protiv terorizma, istakao da je Republika Srbija usvojila prvu nacionalnu Strategiju i prateći Akcioni plan za sprečavanje i borbu protiv terorizma, koja predstavlja osnov za kreiranje politika Republike Srbije u ovoj oblasti.

„U sklopu Krivičnog zakonika uvedena su dva nova krivična dela povezana sa Rezolucijom 2178 SB UN o stranim terorističkim borcima, uspostavljena je Stalna mešovita radna grupa na nivou Vlade, gde se razmatraju sva pitanja vezana za terorističke pretnje“ rekao je Stefanović.

Stefanović je ukazao da su svi napori koje je do sada Srbija uložila doveli i do podizanja optužnice protiv sedam osoba zbog sumnje da su učestvovali u aktivnostima radikalizacije i vrbovanja.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova takođe učestvuje u radu EVROPOL-a u oblasti borbe protiv  terorizma, gde se svake godine značajno povećava obim saradnje i broj razmenjenih informacija“ objasnio je ministar Stefanović.

Predstavnik Evropske komisije Pedro Serano istakao je posvećenost Republike Srbije i MUP-a na upravljanju migrantskom krizom i dodao da je naša zemlja po stepenu saradnje u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma, već deo Evropske unije. 

Ministar Stefanović je predložio uspostavljanje regionalnog Centra za deradikalizaciju u saradnji između država Zapadnog Balkana sa jedne i Evropske unije sa druge strane.

Serano se složio sa ovim predlogom ministra Stefanovića rekavši da je to ideja koju treba zajednički razraditi u budućnosti, posebno imajući u vidu da je ideja o uspostavljanju sličnog centra na nivou Evropske unije, već dobila saglasnost svih država članica.