Актуелно

У више одвојених акција у циљу спречавања финансијског криминала и корупције, ухапшено 28 особа

26.06.2019.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике  Србије, у сарадњи са Пореском полицијом и надлежним тужилаштвима, у више одвојених акција у циљу спречавања финансијског криминала и корупције, ухапсили су 28 особа, док су против осам особа поднете кривичне пријаве.

Акције су спроведене на територији Београда, Ниша, Пожеге, Крагујевца, Краљева, Суботице, Лесковца и Врања, а осумњиченима се на терет ставља да су од 2014. године извршили различита кривична дела, међу којима су пореска утаја, злоупотреба службеног положаја, злоупотреба положаја одговорног лица, фалсификовање службене исправе, фалсификовање новца, проневера у обављању привредне делатности, превара, неосновано добијање и коришћење кредита и друга кривична дела.

Сумња се да су извршењем ових кривичних дела оштетили буџет Републике Србије и друга правна и физичка лица за скоро два милиона евра.

ИЗДВОЈЕНЕ АКЦИЈЕ ХАПШЕЊА

Припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против организованог криминала, по налогу надлежног тужилаштва, ухапсили су Д. Б. (1975), Д. Н. (1975), С. П. (1976) и С. К. (1945), док je против четрдесетдвогодишњег мушкарца, који је раније ухапшен, поднета кривична пријава. 

Они се терете да су извршили кривична дела преваре у саизвршилаштву тако што су током 2017. године Д. Н. и мушкарац који се налази у притвору, на основу фалсификоване документације ставили на продају два стана, чији су власници преминули.

Тако сачињена лажна документација искоришћена је приликом подношења захтева за упис непокретности у Служби за катастар непокретности Нови Београд, Републички геодетски завод (РГЗ). Службеници РГЗ су на основу приказаних лажних чињеница спровели поступак укњижења станова на осумњичене С. П. и С. К., који су као власници уписани у листу непокретности, чиме су стекли противправну финансијску корист у износу тржишне вредности станова, од око 14.400.000 динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега су, уз кривичну пријаву, приведени Трећем основном јавном тужилаштву у Београду.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Краљеву ухапсили су Б. Ђ. (1976), одговорно лице ПД „Хосана“ и М. С. (1972), обојица из Пожеге, А. Д. (1982) и, М. Д. (1980), обоје из Ужица, и Б. С. (1969) из Краљева, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица у саизвршилаштву.

Осумњичени Б. Ђ. је користећи свој положај и овлашћења, сачињавао лажну документацију о пријему замрзнутог воћа и амбалаже, која никада није доспела у ПД „Хосана“, а коју пољопривредна газдинства преко којих су пословали А. Д. и М. Д., као и фотокопирница у власништву Б. С. никада нису ни произвели нити набавили. Како се сумња, Б. Ђ је са фалсификованом документацијом омогућавао противправну исплату новца у укупном износу од око 62.697.797 динара, а који су подизали са рачуна или примали у готовини.

На тај начин осумњичени су прибавили противправну имовинску корист у износу од 62.697.797 динара за који износ је оштећено ПД „Хосана“.

Такође, постоје основи сумње да Б.Ђ. у магацин никада није запримио робу коју је фактурисало ПД „Хосана“ већ је користио за своје личне потребе, а ту робу је ово привредно друштво уредно измирило. На овај начин он је, како се сумња, прибавио за себе и друге противправну имовинску корист у износу од 4.637.922 динара, а на штету ПД „Хосана“.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега су, уз кривичну пријаву, приведени Вишем јавном тужилаштву у Краљеву.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Лесковцу су у сарадњи са Пореском полицијом, а по налогу Основног јавног тужилаштва у Лесковцу, ухапсили М. Ђ. (1971), бивше одговорно лице Ортачког друштва за међународни и унутрашњи превоз путника и робе „Бата Рајзен" из Лесковца, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело пореска утаја и фалсификовање службене исправе.

Сумња се да М. Ђ. у 2017. и 2018. години није пријавио приход који је стекао по основу продаје аутобуских карата чиме је избегао плаћање законом прописаних обавеза у износу од  4.189.000 динара.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова након чега је, уз кривичну пријаву, приведен Основном јавном тужилаштву у Лесковцу.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Крагујевцу, по налогу Основног јавног тужилаштва у Крагујевцу, ухапсили су Б. А. (1973) из Београда, за којим је претходно била расписана потрага због постојања основа сумње да је извршио кривично дело превара.

Он се терети да је у периоду од јануара до марта 2018. године довео у заблуду троје оштећених из Крагујевца лажно се представљајући као особа од утицаја, која може да их запосли у предузећу "Енергетика" у Крагујевцу и Клиничком центру у овом граду. Оштећене су му за ту услугу исплатиле 1.044.900 динара.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова и он jе, уз кривичну пријаву, приведен надлежном тужилаштву.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Крагујевцу су у сарадњи са Пореском полицијом, а по налогу Основног јавног тужилаштва у Аранђеловцу, ухапсили Ђ. В. (1986), одговорно лице доо ''ЂУРЂЕВДАН'' из Аранђеловца, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело пореска утаја.

Сумња се да је он од почетка 2015. до 30 септембра 2018. године на основу фиктивних улазних рачуна неосновано смањивао износ који треба да плати на име пореских обавеза и на тај начин оштетио буџет Републике Србије у укупном износу од 31.120.691 динара.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова након чега је, уз кривичну пријаву, приведен надлежном тужилаштву.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Нишу, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Нишу, ухапсили су А. П. (1976), бивше одговорно лице "АД Југотерм" Мерошина и агенције "SAA Consalting", С. Т. (1986), бивше одговорно лице "АД Југотерм" Мерошина, затим С. Р. (1965) и Д. М. (1966), раднике АД „Југотерм“ АД Мерошина, као и И. Ђ. (1974), бивше одговорно лице у АД „Југотерм“ АД Мерошина, док су против шездесетдвогодишњег мушкарца, одговорног лица предузећа „Di-cappo-dies“ DOO и „Ti-rex“ DOO, који се већ налази на издржавању затворске казне, поднели кривичну пријаву у редовном поступку, због постојања основа сумње да су извршили  кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и злоупотреба положаја одговорног лица помагањем.

Они се терете да су од 1. априла 2014. до 31. децембра 2017. године, на основу фиктивне документације средствима АД „Југотерм“ Мерошина прибавили робу и новац, а затим их пребацивали на привредно друштво "SAA Consalting" Београд. На тај начин су  АД „Југотерму“ причинили материјалну штету, а привредном друштву "SAA Consalting" Београд, прибавили противправну имовинску корист у укупном износу од 61.529.212  динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Суботици, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су С. Ј. (1992) из Врбаса и Ш. Ј. (1982), радника „Комерцијалне банке“ АД Суботица, због постојања основа сумње да су извршили кривична дела неосновано добијање и коришћење кредита и друге погодности и фалсификовање исправе.

Они се терете да су током новембра прошле године сачинили и употребили фалсификовану документацију о запослењу и примањима С. Ј., на основу којих је он подигао укупно 2.200.000 динара кредита код „Халк банке“ АД и „Комерцијалне банке“ АД.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Нишу, по налогу Вишег јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су Д. М. (1971), одговорно лице привредног друштва „МДС ИНЖЕЊЕРИНГ“ д.о.о. Ниш, В. П. (1959), радника Дирекције за изградњу Града Ниша, као и Н. М. (1951), одговорног извођача радова хидроградње, због сумње да су извршили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, злоупотреба службеног положаја и фалсификовање службене исправе.

Кривичне пријаве у редовном поступку поднете су против двадесетосмогодишњег мушкарца, одговорног лица привредног друштва „Шоки плус“ д.о.о. Белотинац, и двадесетједногодишњег мушкарца, одговорног лица предузетничке радње за извођење земљаних радова и транспорт „Дача транс“ Јелашница, СО Ниш.

Осумњичени се терете да су крајем 2017. и почетком 2018. године приликом реализације Уговора о изградњи водоводне и канализационе мреже у Нишу користили јефтиније материјале лошијег квалитета од оних који су предвиђени уговором, а од Града Ниша наплаћивали радове по уговореним ценама. У циљу прикривања извршења кривичног дела они су, како се сумња, фалсификовали грађевинску документацију у коју су уносили неистините податке, односно да су уграђени материјали предвиђени уговором.

На овај начин осумњичени су оштетили буџет Града Ниша за 1.484.184 динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова, након чега су, уз кривичну пријaву, приведени надлежном тужилаштву.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Крагујевцу, по налогу Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, ухапсили су Д. С. (1978), запосленог у предузећу „Mercator S“ ДОО Нови Сад - радној јединици у Крагујевцу, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело проневера у обављању привредне делатности.

Осумњичени се терети да је од 2016. до децембра 2018. године присвајао, па продавао на „црно“ мешовиту робу коју му је поверио послодавац „Mercator S“ .

На овај начин Д. С. је, како се сумња, оштетио то предузеће за око 2.284.001 динара.

Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова након чега је, уз кривичну пријаву, приведен надлежном тужилаштву.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Врању, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су М. И. (1972), бивше одговорно лице агенције „Мики МС“ Врање, и С. Ј. (1988) због постојања основа сумње да су извршили кривично дело фалсификовање исправе.

Они се терете да су 2018. и 2019. године, након што је агенција „Мики МС“ избрисана из Агенције за привредне регистре, сачинили више од 50 лажних фалсификованих записника о извршеним техничким прегледима са лажним ИД бројевима, које су наплаћивали разним физичким лицима и омогућили им регистрацију њихових возила.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова након чега су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Нишу су по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду ухапсили М. М. (1976) због постојања основа сумње да је извршила кривично дело превара.

Осумњичена се терети да је од 1. априла 2018. до 31. децембра 2018 године, приликом добијања новчане позајмице од ПД "ЧЕК КЕШ ТИМ" д.о.о. Београд - филијала у Нишу, довела у заблуду запослене представљајући се да је запослена у Институту Нишка Бања.

Осумњичена је запосленима приказала фалсификована решења о административним зaбранама која су гласила на њено име и имена измишљених особа, а које никад нису радиле у Институту Нишка Бања, и тако их навела да јој на основу те документације исплате 8.380.631 динара позајмице у готовини са рачуна фирме.

М. М. је на тај начин оштетила ПД "ЧЕК КЕШ ТИМ" за наведени износ.

Осумњиченој је одређено задржавање до 48 часова након чега је, уз кривичну  пријаву, приведена надлежном тужилаштву.

ИЗДВОЈЕНЕ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду, Одељење за сузбијање привредног криминала, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом, поднели су кривичну пријаву против шездесетшестогодишњег мушкарца због постојања основа сумње да је извршио кривично дело злоупотреба овлашћења одговорног лица.

Осумњичени се терети да је у својству оснивача и одговорног лица ПД „Гранинпекс“ д.о.о., искоришћавањем положаја и овлашћења, прибавио противправну имовинску корист у износу од 300.000 евра закључивши уговор о кредиту. Он је потом, како се сумња, продао предмет залоге, онемогућивши банку да измири потраживања. На тај начин ОТП банка је оштећена за 32.135.133 динара.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду, Одељење за сузбијање привредног криминала, у сарадњи са Трећим основним јавним тужилаштвом у Београду, поднели су кривичну пријаву против тридесетшестогодишње жене из Старе Пазове због постојања основа сумње да је извршила кривично дело превара.

Осумњичена се терети да је, у намери прибављања противправне имовинске користи, довела у заблуду ПД ''Спортина'' ДОО лажно се представљајући као запослено лице у ПД „GOX TRANS'' д.о.о. Нови Сад, па преузела робу из продајног асортимана ПД ''Спортина'' чиме је оштетила то привредно друштво за 515.400 динара.

***

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду, Одељења за сузбијање привредног криминала, у сарадњи са Основним јавним тужилаштвом у Старој Пазови, поднели су кривичну пријаву против тридесетшестогодишњег мушкарца, одговорног лица ПД „GOX TRANS'' д.о.о. Нови Сад,  због постојања основа сумње да је извршио кривично дело превара у обављању привредне делатности.

Осумњичени се терети да је у намери да себи прибави противправну имовинску корист оштетио ПД „Еуромодул“ д.о.о. Нова Пазова, на тај начин што је наручио и преузео робу укупне вредности 2.696.734 динара коју није платио.