Актуелно

Ухапшени осумњичени за кривично дело фалсификовање исправе

03.11.2023.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, ухапсили су шест особа због постојања основа сумње да су извршиле кривично дело фалсификовање исправе.

Ухапшени су М. Д. (1988) из Јагодине, М. К. (1982) из Београда, Т. Б. (1984) из Београда, С. Л. (1990) из Смедерева, А. М. (1991) из Сурдулице и М. Ј. (1990) из Панчева.

Кривичном пријавом биће обухваћено још пет особа које се терете за кривично дело фалсификовање исправе, три због трговине утицајем и једна због постојања основа сумње да је извршила кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Сумња се да је тридесетседмогодишња жена, одговорно лице „Центра за образовање и стручно оспособљавање“ Јагодина, од децембра 2021. до марта 2023. године, коришћењем свог дугогодишњег пословног и пријатељског односа утицала на четрдесетдеветогодишњакињу и педесетдвогодишњака, одговорна лица Средње школе „Никола Тесла“ из Новог Пазара, да они посредују код седамдесетједногодишњег мушкарца, одговорног лица те школе, како би 11 ученика стекло диплому образовног профила медицинска сестра - техничар и медицинска сестра – васпитач, без испуњавања законом приписаних услова, што је он и учинио.

Седамдесетједногодишњак је, како се сумња, за наведене ученике потписао као истините записнике о полагању испита, сведочанства и дипломе, иако је знао да не испуњавају услове прописане законом и на тај начин им прибавио корист у виду стицања дипломе средње стручне спреме.

Шесторо ухапшених терете се да су намеравали да употребе ове дипломе које су стекли на незаконит начин.

Осумњичени ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.