Актуелно

Ухапшени осумњичени за прање новца

07.12.2023.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Oдељења за борбу против корупције УКП, у сарадњи са Пореском полицијом и Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, ухапсили су И. В. (1973), В.В. (1981), С. В. (1980), С. В. (1982), Д. Ј. (1978), Л. Ћ. (1980) и В. А. (1987) из Београда, М. М. (1973) и М. М. (1970) из Лознице, као и М. Р. (1979) из Бачке Паланке, док се за још једним лицем трага, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело прање новца.

С. В., С. В., Д. Ј., М. Р., М. М., и М. М. се сумњиче да су као одговорна лица или фактички одговорна лица привредних друштава из Београда, Бачке Паланке и из околине Сремске Митровице, од 2019. до половине 2023. године, на основу лажних рачуна о промету робе и услуга који није извршен, преносили новац на рачуне  привредних друштава И.В. и В.В. у износу од око 396 милиона динара.

Сумња се да је И. В., преко свог предузећа, издавао лажне рачуне о наводној купопродаји робе и заједно са В. В. подизао тај новац, део задржавао за себе, а потом већи део враћао осталим осумњиченима Д. Ј., М. Р., М. М., М. М., С. В. и С.В., који су тај новац користили, иако су знали да потиче из криминалне делатности.

Такође, сумња се да су Л. Ђ. и В. А. помогли осумњиченима И. В. и М. Р. у извршењу кривичног дела прање новца тако што су сачињавали и испостављали лажне рачуне о наводно извршеном промету роба и услуга и евидентирали их у књиговодствену документацију привредних друштава, чија су одговорна лица В. В. и  И. В.

Д. Ј., М. М., М. М., М. Р., С. В. и С. В. се сумњиче и да су извршили кривично дело пореска превара тако што су умањивали пореску обавезу или неосновано захтевали повраћај ПДВ који им је исплаћен.

Такође, С. В. и С. В. се сумњиче да су извршили и кривично дело пореска утаја неоснованим умањивањем основице на добит правних лица како би избегли плаћање пореза на добит правних лица.

Осумњичени за пореску превару и пореску утају су, како се сумња, на тај начин оштетили буџет Републике Србије за више од 122 милиона динара.

Осумњиченима је одређено задржавање дo 48 часова, након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.