Актуелно

Прање новца и пореска утаја

25.01.2023.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Пореском полицијом, а по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, ухапсили су три особе, док ће против још једне бити поднета кривична пријава у редовном поступку, због постојања основа сумње да су извршиле кривична дела прање новца и пореска утаја.

Ухапшени су Ј. О. (1964), одговорно лице ПД „Фебро план“ ДОО Суботица, који се сумњичи да је извршио кривична дела прање новца и пореска утаја, док се за прање новца терете В. С. (1974), одговорно лице једног ауто-плаца у Крагујевцу, и Б. Р. (1982), одговорно лице ПР „Душан Коп“ и ПД „ Душан коп градња“ ДОО. Због постојања основа сумње да је извршио кривично дело прање новца, кривичном пријавом биће обухваћен и педесетчетворогодишњи мушкарац, одговорно лице ПД „Бојан промет“ ДОО Косовска Митровица.

Сумња се да је Ј. О. да би избегао плаћање пореза на добит и пореза на приход од капитала за период од 2018. до 2022. године, надлежном пореском органу подносио пореске пријаве неистините садржине у којима је исказао мању добит из пословања увећавши трошкове за износ од 414.274.868 динара, користећи лажне рачуне за наводно пружене грађевинске услуге ПР „Душан коп“ и „Душан коп градња“, иако до промета услуга није ни дошло.

На тај начин он је, како се сумња, оштетио буџет Републике Србије у износу од 128.172.854 динара.

Такође, Ј. О. се терети да је, од 2018. до марта 2022. године, Б. Р. давао провизију од 10 одсто од укупног износа који је са пословних рачуна ПД „Фебро план“ био уплаћен на пословне рачуне ПР „Душан коп“ и ПД „Душан коп градња“.

Б. Р. је, како се сумња, договорени проценат задржавао за себе, док је други већи део новца, по основу симулованих правних послова безготовински преносио на рачуне предузетничких радњи и ПД „Бојан промет“. Новац који му је враћен на руке, он је потом, како се сумња, предавао Ј. О., у чему су му помагали педесетчетворогодишњак, одговорно лице ПД „Бојан промет", и В. С., који се терете да су подизали новац и предавали га Б. Р., задржавајући унапред договорену провизију за извршене услуге.

Ј. О. и В. С. одређено је задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, док је Б. Р., уз кривичну пријаву, приведен надлежном тужилаштву.