Актуелно

Прање новца и пореска утаја

28.10.2023.
МУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, УКП, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Пореском полицијом, а по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, у наставку акције на сузбијању корупције, ухапсили су З. Б. (1952) и Љ. А. (1967) због постојања основа сумње да су извршили кривична дела прање новца и пореска утаја.

З. Б. формални власник и одговорно лице ПД „Прогресија“ доо Сремска Митровица и Љ. А. фактични власник овог предузећа се сумњиче да су током 2021. и 2022. године са одговорним лицима неколико привредних друштава против којих су иначе поднете кривичне пријаве у претходном периоду, а на основу испостављених лажних фактура за наводно испоручене палете, преносили новац са текућег рачуна „Прогресија“ на текуће рачуне ових привредних друштава. 

Како се сумња З. Б. и Љ. А. су захтевали од одговорних лица предузећа да изврше даље трансферисање новца на текуће рачуне физичких лица која су такође процесурина у претходном периоду, а која су тај новац подизала и враћала З. Б. и Љ. А. Они су тај новац користили, како се сумња, за своје потребе иако су знали да  потиче из криминале делатности.

На овај начин су, какo се сумња, стекли противправну имовинску корист од 46.682.800 динара. 

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.