Актуелно

Aпелујемо на грађане да не остављају електричне уређаје упаљене без надзора, као и да обазриво рукују са пећима на чврста горива

07.11.2023.
МУП

Пожари у стамбеним објектима најчешће су узроковани људским фактором, непажњом и немаром, због чега апелујемо на грађане да буду одговорни, да не остављају електричне уређаје упаљене без надзора, као и да буду обазриви приликом руковања са пећима на чврста горива, поручио је данас помоћник начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације Милош Миленковић. 

Он је прецизирао да су најчешћи узроци пожара у стамбеним објектима неисправне или преоптерећене електроинсталације, неисправни или укључени електрични уређаји без надзора. 

„Апелујемо на суграђане да буду одговорни и да приликом напуштања стана провере да ли су искључили електричне уређаје, посебно пуњаче мобилних телефона и клима уређаје“, казао је Миленковић. 

Истакавши да почетак грејне сезоне и њено трајање карактерише повећан број пожара у стамбеним објектима, Миленковић је позвао грађане да буду одговорни према себи, својим породицама и комшијама. 

„Пред почетак и током трајања грејне сезоне проверите да ли су димњаци и ложишта очишћени, будите обазриви приликом руковања са пећима на чврста горива, не остављајте без надзора грејалице и друга грејна тела, али и водите рачуна да се у њиховој близини не налазе запаљиви материјали“, поручио је  Миленковић. 

Он је позвао грађане да у случају пожара одмах позову ватрогасце-спасиоце на број 193.