Актуелно

Ухапшени осумњичени за злоупотребу службеног положаја и злоупотребу службеног положаја у подстрекавању

27.02.2024.
MУП

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције УКП, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, ухапсили су М. Х. (2002) запосленог у Дому здравља у Инђији због постојања основа сумње да је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Такође, због постојања основа сумње да су учинили кривично дело злоупотреба службеног положаја у подстрекавању ухапшени су Н. Х. (1977), Г. Р. (1968) и запослени у Дому здравља у Инђији Д. М. (1977) и Ј. Г (1971), док ће против једне двадесетпетогодишње девојке бити поднета кривична пријава за исто кривично дело.

Како се сумња, М. Х. је од августа 2021. до половине априла 2022. године,  искоришћавањем овлашћења за рад, а на подстрекавање осталих осумњичених, уносио неистините податке за више лица у централизовану електронску базу података у којима је евидентирао да је више особа примило вакцине, иако је утврђено да не поседују доказ о вакцинацији.

На тај начин, он им је омогућио издавање потврда о вакцинацији против вируса ковид 19 и преузмање дигиталног зеленог сертификата без претходне вакцинације.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.