Актуелно

Расветљене лажне дојаве о бомбама

01.03.2024.
МУП

Припадници Mинистарства унутрашњих послова, Управе за технику, Службе за борбу против високотехнолошког криминала, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом  у Београду Посебним јавним тужилаштвом за високотехнолошки криминал и полицијским службеницима ПУ за град Београд, Одељења за сузбијање малолетничке делинквенције,  идентификовали су дванаестогодишњака који је слао дојаве о наводно постављеним експлозивним направама на београдски Аеродром „Никола Тесла“ и у више школа у Србији.  

Полиција је у Београду извршила претрес стана и других просторија дванаестогодишњака, поводом већег броја претњи о наводно постављеним  експлозивним направама, упућених 29. фебруара и 1. марта ове године, Аеродрому  „Никола Тесла“  у Београду,  ОШ „14. октобар“ у Лозници, Средњој школи у Кладову, Министарству просвете, науке и технолошког развоја, ОШ „Владимир Роловић“, Гимназији „Патријарх Павле“ и ОШ „14. октобар“, све  у Београду. 

Утврђено да је овај дванаестогодишњи дечак путем сервиса електронске поште, слао наведене поруке претеће садржине, чиме је угрозио безбедност већег броја деце и грађана у Републици Србији, као и функционисање београдског аеродрома.

Приликом претреса су пронађени и докази о слању већег броја претњи.

С обзиром на чињеницу да је извршилац дете млађе од 14 година које по закону нема кривичну одговорност, против родитеља ће бити поднета кривична пријава због постојања основа сумње да су извршили кривично дело запуштње и злостављање малолетног лица.