Актуелно

Министар Вулин: Свака смрт у саобраћају може и мора бити избегнута

13.02.2022.
Министар унутрашњих послова Александар Вулин апеловао је на возаче да поштују саобраћајне прописе и понашају се одговорно у саобраћају...
Министар Вулин: Свака смрт у саобраћају може и мора бити избегнута
Министар Вулин: Свака смрт у саобраћају може и мора бити избегнута
Министар Вулин: Свака смрт у саобраћају може и мора бити избегнута
Министар Вулин: Свака смрт у саобраћају може и мора бити избегнута
Министар Вулин: Свака смрт у саобраћају може и мора бити избегнута
Министар Вулин: Свака смрт у саобраћају може и мора бити избегнута

Министар унутрашњих послова Александар Вулин апеловао је на возаче да поштују саобраћајне прописе и понашају се одговорно у саобраћају. 

„Смрт у саобраћају једноставно може и мора да се избегне. Вежите појас, успорите, немојте да пијете, немојте да седате дрогирани за волан. У односу на прошлу годину за 75 одсто је повећан број откривених возача који возе под дејством наркотика. Нема оправдања за алкохол, за дрогу, нема оправдања да не вежете појас, да не вежете појас свом детету. Нема оправдања за смрт у саобраћају“, нагласио је министар Вулин. 

Министар Вулин, који је са начелником Управе саобраћајне полиције Славишом Лакићевићем и директором Агенције за безбедност саобраћаја Душком Пешићем, обишао патролу саобраћајне полиције, која у склопу међународне акције врши појачану контролу возача теретних возила и аутобуса истакао је да ће саобраћајна полиција наставити са појачаном контролом саобраћаја и акцијама усмереним на побољшање безбедности учесника у саобраћају. 

„Без сваког од нас, без свести да свако од нас може да избегне смрт у саобраћају једноставно ништа не може да буде успешно“, поручио је министар Вулин.  

Начелник саобраћајне полиције Лакићевић указао је да је за првих пет дана спровођења ове акције на путевима у Србији, саобраћајна полиција контролисала 10.510 возача теретних возила, од којих је због прекршаја санкционисано око 7.000, док је од 1.027 возача аутобуса санкционисано 450. 

„Контрола комерцијалних возила спроводи се три пута годишње – у фебруару, јулу и октобру, али се контрола ових возила обавља непрекидно током читаве године. Прошле године смо имали преко 152.000 санкционисаних возача комерцијалних возила“, навео је Лакићевић. 

Начелник Управе саобраћајне полиције указао је да се од 14. до 21. фебруара, с обзиром на то да су ђаци на распусту, очекује појачана фреквенција, посебно ка туристичким центрима. 

„Апелујемо на све учеснике у саобраћају да одговорним понашањем допринесу очувању безбедности саобраћаја на путевима, а посебно да поштују саобраћајне прописе, сигнализацију и знаке које дају полицијски службеници, као и да брзину кретања возила прилагоде условима и стању коловоза“, рекао је Лакићевић. 


Директор Агенција за безбедност саобраћаја Пешић указао је да саобраћајне незгоде у којима учествују возила великих маса и димензија за последицу имају тешко повређене и погинуле и да у 80 одсто случајева у њима страдају возачи путничких аутомобила, пешаци, бициклисти, мотоциклисти. 

Прецизирао је да 27 одсто свих погинулих у саобраћају настрада у саобраћајним незгодама са теретним возилима. 

„Имајући у виду последице, важно је да направимо систем који ће елиминисати грешке професионалних возача. Србија је важан искорак направила 2019. године успостављањем основне обуке за оне који први пут постају професионални возачи и периодичну обуку за возаче који то већ јесу“, казао је Пешић. 

„Агенција за безбедност саобраћаја и Министарство унутрашњих послова заједничким кампањама константно истичу важност одговорног понашања и поштовања саобраћајних прописа, времена вожње и брзине, коришћења сигурносног појаса и опасност од употребе мобилних телефона током вожње“, казао је Пешић. 

Нагласио је да свим активностима контроле саобраћаја Министарство унутрашњих послова шаље јасну поруку возачима да ће бити контролисани и ако не поштују прописе,  откривени и санкционисани.

Од почетка године у Србији, у саобраћајним незгодама погинуло је 53 људи. Данас је у две саобраћајне незгоде погинуло троје.