Актуелно

Стефановић и Манделкер разговарали о корацима које је Република Србија предузела у борби против прања новца и финансирања тероризма

17.05.2019.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић састао се у Вашингтону, у оквиру званичне посете Сједињеним Америчким Државама, са Сигал Манделкер, подсекретарком за тероризам и финансијско-обавештајну делатност Министарства финансија...

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић састао се у Вашингтону, у оквиру званичне посете Сједињеним Америчким Државама, са Сигал Манделкер, подсекретарком за тероризам и финансијско-обавештајну делатност Министарства финансија.

Министар Стефановић упознао је америчку подсекретарку са конкретним корацима које је Република Србија предузела у борби против прања новца и финансирања тероризма, истакавши да су у потпуности имплементиране препоруке ФАТФ-а како би наша држава била скинута са „сиве листе“ ове организације.

Потпредседник српске Владе рекао је да је усвајање више законских и подзаконских аката у овој области донело и конкретне резултате у Републици Србији. Како је објаснио Стефановић, значајно је повећан број пресуда за прање новца па је од 20. децембра 2018. до 10. априла ове године донето укупно 15 пресуда.

Осим усвајања нове законске регулативе, значајно су, како је рекао министар Стефановић, унапређени ресурси и капацитети у борби против прања новца. Он је уједно додао да Србија сарађује са САД, али и међународним организацијама у циљу боље обучености људи који су задужени за сузбијање ове врсте криминала.

Такође, према речима потпредседника српске Владе, наша земља је израдила националну процену ризика којом се руководи у спречавању прања новца и финансирања тероризма.

Америчка подсекретарка Сигал Манделкер похвалила је посвећеност Републике Србије у овој области и истакла неопходност сарадње наших држава на овом пољу.