Актуелно

Министар Вулин: Према Црној Гори нисмо учинили ни један једини непријатељски акт

24.07.2021.
“Ми према Црној Гори нисмо учинили ни један једини непријатељски акт. Стално слушам како Србија не признаје државност Црне Горе. Није тачно. Донели сте ту одлуку, одлично. Ви сте самостални, то је ваша ствар. А да ли могу Срби да буду бар равноправни грађани Црне Горе. Не више од тога...

“Ми према Црној Гори нисмо учинили ни један једини непријатељски акт. Стално слушам како Србија не признаје државност Црне Горе. Није тачно. Донели сте ту одлуку, одлично. Ви сте самостални, то је ваша ствар. А да ли могу Срби да буду бар равноправни грађани Црне Горе. Не више од тога. Не тражимо ми ништа, нас само занима да тих 30 одсто грађана Црне Горе који се изјашњавају као Срби имају право на свој језик, писмо, право на своју цркву, да имају право да учествују у политичком животу, а не да се стиде што су Срби”, изјавио је министар унутрашњих послова Александар Вулин на телевизији Пинк упитан да прокоментарише изјаве Кривокапића који говори о „хладном рату“ између Србије и Црне Горе.
 
Упитао је шта је то Србија урадила Црној Гори. “Ја знам да је нама протеран амбасадор, знам да је против нас, први у региону, претекли су чак и Шиптаре и Инцка, донет је закон о негирању геноцида који треба директно да погоди Србију и све Србе где год да живе. Није потписан Темељни споразум са СПЦ. Када је требало да се испорука оружја које смо добили од Руске Федерације спроведе јефтинијим путем преко луке Бар, нама је то одбијено, морали смо да плаћамо милионе да би то стигло у Србију. Када им је Србија дала вакцине они су одвојили 400 вакцина од свог контингента и дали га тзв. Косовским безбедносним снагама, тзв. "војсци Косова". Могли су да дају грађанима Приштине рецимо, али не, они су хтели да се зна да су дали управо безбедносним структурама које ми не признајемо и за нас је наравно то велики напад”.
 
“А шта смо ми урадили? Дали смо вакцине, понудили Мини шенген, понудили смо да се између нас потпуно избришу границе у смислу лакшег кретања људи и робе, понудили смо помоћ у свакој прилици Црној Гори. Шта смо ми то урадили да би био "хладни рат"? Какав "хладни рат", око чега? Је ли око тога да немамо амбасадора у Подгорици, па нисмо га ми протерали. Ми амбасадора Подгорице у Београду нисмо протерали. Ми нисмо протерали никога”, изјавио је министар полиције.
 
Упитан да ли је пројекат мафије у Црној Гори био и пројекат дела политичког врха у тој земљи да се дестабилизује Србија кроз мафијашке радње, министар Вулин је истакао да банде као што је Беливукова, између осталог служе да се дестабилизују земље.

“Они настану да би зарађивали новац. Они хоће да постану богати. Али они који им омогуће да добију наркотике, они који их наоружају, који их обуче, припреме, који им дају прву заштиту, они имају бројне друге интересе, не само новац. Такве банде се, између осталог, користе за дестабилизацију  земаља у којима се налазе. Кад они толико нарасту и постану толико опасни, онда их користе од корумпирања званичника неке земље па до ликвидација. За све то могу да послуже и служе”, рекао је министар Вулин. 
 
Подсетио је да је рекао сам да ће се ово десити, и да више неће бити важно ко је вршио злочине него ко је објавио фотографије тих злочина.”Неће бити важно шта је рекао тужилац, шта је рекао министар унутрашњих послова, шта је рекао судија, него шта је рекао Беливук и његова банда.”

“Чињеница је да су наркотици дошли из Црне Горе, то је погонско гориво сваке мафије. Чињеница је да су највећи број мафијашких убистава која су била на нашој територији урађена због сукоба кавачког и шкаљарског клана, а то није био идеолошки сукоб око приступа државности Црној Гори већ је то био сукоб два нарко-клана око тржишта, утицаја, новца и контроле транзитног простора према Западној Европи, преко Србије”, рекао је министар полиције.
 
“Мој посао је да браним грађане Србије и да им кажем да су у ову земљу сви добродошли осим криминалаца, нарко-дилера, убица. Србија њима није сигурно место”, поручио је министар Вулин.