Актуелно

Власницима трактора, који су се пријавили на конкурс за субвенционисану набавку, у Крушевцу подељени заштитни рамови

27.03.2024.
Власницима трактора, који су се пријавили на конкурс за субвенционисану набавку, данас су у Крушевцу подељени заштитни рамови, који представљају једну од главних мера за смањење броја страдања и повреда возача трактора уколико дође до превртања...

Власницима трактора, који су се пријавили на конкурс за субвенционисану набавку, данас су у Крушевцу подељени заштитни рамови, који представљају једну од главних мера за смањење броја страдања и повреда возача трактора уколико дође до превртања.

Министарство унутрашњих послова апелује на власнике трактора, који до данас нису искористили могућност да бесплатно добију заштитне рамове, да се до 15. маја пријаве на трећи јавни позив за доделу субвенционисаних рамова, који је расписала Агенција за безбедност саобраћаја.

У последњих пет година у Србији су погинула 293 возача и путника на трактору, од којих је више од половине страдало на ван путним површинама, а статистика показује да је додела 4.613 заштитних рамова 2023. године утицала на смањење страдања возача трактора.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, на додели субвенционисаних заштитних рамова на Кванташкој пијаци у Крушевцу, истакао је да је то министарство обезбедило  додатних 125 милиона динара за нове заштитне рамове, како би земљорадници који возе тракторе били заштићенији.

„Према статистици Министарства унутрашњих послова, пре две године живот је изгубио  81 возач трактора, а прошле године 52. За две године ове акције успели смо  да смањимо број страдалих за 29 и ако наставимо овим темпом већина оних који возе тракторe биће безбедна“, рекао је Весић и подсетио да од 1. јануара следеће године трактори без заштитних рамова више неће моћи да саобраћају.

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић истакла је да је држава одлучна да осигура безбедност пољопривредника, која је уз увећање субвенције и улагање у пољопривреду, кључна.

В.д.директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић указао је да је прошле године 25 возача трактора страдало у саобраћајним незгодама на путу, а 27 ван пута на њиви, шуми , ливади, јер се трактор преврнуо. 

„Претходне године смо поделили више од 4.600, данас више од 3.400, покренут је нови јавни позив који можете наћи на сајту Агенције за безбедност саобраћаја и позивам све грађане, који поседују тракторе, а немају заштитне рамове, да се пријаве и попуне захтев и добиће бесплатне рамове, али и испитивање, чиме је испуњена сва неопходна документација за регистрацију“, казао је Стаматовић.