Актуелно

МУП поносно баштини традицију на темељима Рајсове Велике школе за криминалисте

08.11.2023.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Жељко Бркић истакао је данас да Министарство унутрашњих послова заједно са својим образовним установама већ дуже од једног века поносно баштини традицију полицијског школства, коју вредно гради на темељима Рајсове Велике школе за криминалисте...

Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Жељко Бркић истакао је данас да Министарство унутрашњих послова заједно са својим образовним установама већ дуже од једног века поносно баштини традицију полицијског школства, коју вредно гради на темељима Рајсове Велике школе за криминалисте.

Бркић је на научној конференцији Дани Арчибалда Рајса која се по 13. пут одржава у организацији Криминалистичко-полицијског универзитета, указао да су рад и поштење, на које нас Рајс усмерава, кључне руде за ковање стандарда полицијског рада.

„Савремени облици криминала од нас изискују да на њих одговоримо високостручним кадровима који ће у свом раду примењивати највише професионалне стандарде и користити најсавременије методе и средства“, рекао је Бркић и нагласио да Криминалистичко-полицијски универзитет учећи студенте вредностима полицијског позива ствара  немерљив допринос за будућност полицијске професије.

Државни секретар Министарства је изразио уверење да ће на конференцији бити отворена нова научна поља и нови погледи на све израженије безбедносне изазове са којима се данас суочавамо.

„Референтност научних радова и еминентност њихових аутора уверавају нас да смо начинили корак у правом смеру“, рекао је Бркић који верује да ће научни погледи домаћих аутора бити подстрек гостима из иностранства да у својим научним заједницама представе постигнућа наше доктрине и добрих пракси.

„То би уједно била потврда вредности криминалистичко-безбедносних наука која би на полицијској мапи света наше министарство учврстила на заслуженој позицији поузданог партнера у борби против најтежих облика криминала“, казао је државни секретар.

Он је навео да је одржавање ове конференције од велике важности за Министарство унутрашњих послова које настоји да студентима обезбеди најсавременије услове за студирање, а наставницима што бољи радно-правни положај.

„Оваквим приступом јасно показујемо да улагање у образовање доноси највећу добит за безбедност грађана Републике Србије и због тога ћемо наставити да пружамо подршку развоју научне мисли на Криминалистичко-полицијском универзитету“, закључио је Бркић.