Актуелно

Ребић: Република Србија посвећена борби против тероризма

02.10.2019.
Директор полиције Владимир Ребић изјавио је да повратак наших држављана са страних ратишта, нарочито из Сирије и Ирака, представља потенцијални безбедносни ризик у Републици Србији...
Ребић: Република Србија посвећена борби против тероризма
Ребић: Република Србија посвећена борби против тероризма
Ребић: Република Србија посвећена борби против тероризма

Директор полиције Владимир Ребић изјавио је да повратак наших држављана са страних ратишта, нарочито из Сирије и Ирака, представља потенцијални безбедносни ризик у Републици Србији.
 
Ребић је на Регионалном семинару о борби против тероризма и радикализације на западном Балкану, указао и да потенцијални безбедносни ризик представља и опасност од саморадикализације, чему Министарство унутрашњих послова посвећује посебну пажњу, имајући у виду искуства других држава и чињеницу да су ова лица често невидљива, пре него што почине дело.

Директор полиције је истакао да се посебна пажња посвећује могућности злоупотреба интернета, посебно друштвених мрежа, као средстава за јавно подстицање на извршење терористичких аката, регрутовање и обуку за вршење терористичких аката.

Ребић је похвалио рад полиције, тужилаштава и судова који су прошле године процесуирали седам особа оптужених за терористичко удруживање, финансирање тероризма, врбовање грађана Србије за одлазак на инострана ратиштa, који су осуђени на скоро 70 година затвора.

Он је нагласио да је Република Србија посвећена борби против тероризма и да активно учествује у раду Глобалне коалиције за борбу против ИСИС и сарађује са релевантним партнерским службама из региона и Европске уније.  

Ребић је истакао да је у априла ове године у Србији формирано Национално координационо тело за спречавање и борбу против тероризма које је на националном нивоу задужено за координацију активности свих органа на превенцији и борби против тероризма, радикализма и насилног екстремизма.

Директор полиције је најавио да ће, у складу са Националном стратегијом за спречавање и борбу против тероризма 2017-2021, у наредном периоду посебна пажња бити усмерена на превенцији радикализације, посебно младих и откривање и спречавање развоја било које врсте екстремизма у његовој раној фази.

„У том смислу, инициране су активности за успостављање мултиресорног приступа свих релевантних актера из јавног, приватног и цивилног сектора“, казао је Ребић.