Актуелно

Министар Вулин: Свака промена Дејтонског споразума је за нас апсолутно неприхватљива

14.08.2021.
"Држава Србија је против сваког наметања, не можемо да прихватимо ниједну одлуку коју не прихватају три конститутивна народа и два ентитета која чине БиХ. Свака промена Дејтонског споразума је за нас апсолутно неприхватљива и свако непоштовање процедура, које су произашле из Дејтонског споразума, за нас су апсолутно неприхватљиви", изјавио је министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин у Дрвару упитан да прокоментарише дипломатску ноту амбасаде Русије...

"Држава Србија је против сваког наметања, не можемо да прихватимо ниједну одлуку коју не прихватају три конститутивна народа и два ентитета која чине БиХ. Свака промена Дејтонског споразума је за нас апсолутно неприхватљива и свако непоштовање процедура, које су произашле из Дејтонског споразума, за нас су апсолутно неприхватљиви", изјавио је министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин у Дрвару упитан да прокоментарише дипломатску ноту амбасаде Русије, у којој се каже да она Кристијана Шмита не признаје за високог представника у БиХ.

Додао је да Руска Федерација, као чланица Комитета за одржавање мира и као једна од земаља гаранта Дејтонског споразума, има право на своје ставове али да он не може да их коментарише.

"Ми смо веома забринути због свега што се дешава у БиХ, забринути смо због притисака који постоје на Републику Српску, забринути смо због тога што се намећу закони који треба да наметну истину, а истина се законима не може наметнути. Забринути смо због тога што се такви закони односе увек и једино на Србе, забринути смо због могућности да ти закони постану средство, политичка батина, којом ћете хапсити непослушне, забринути због тога што се атмосфера у БиХ на овај начин веома покварила", рекао је министар Вулин.

"Ранији високи представнк као да је хтео да се освети свим народима у БиХ, да ли зато што га они нису волели или зато што он није волео земљу у којој је живео и радио, али 12 дана пре него што је отишао, на дан када је Аустроугарска пре више од 100 година упутила сличан ултиматум, али Краљевини Србији, на тај дан је наметнуо закон који као да има за циљ да трајно затрује односе у БиХ, да трајно посвађа људе који овде живе. Ја апелујем на све политичаре да никад не намећу ништа, већ да воде рачуна о демократским процедурама, да их поштују јер то је једини начин да у БиХ и у читавом региону владају мир и разумевање", поручио је министар Вулин.