Актуелно

У акцији сузбијања ирегуларних миграција, припадници МУП-а пронашли су 4.931 ирегуларног мигранта

13.11.2023.
Министар унутрашњих послова Братислав Гашић одржао је ноћас, на Хоргошу, састанак са најближим сарадницима о даљем току акције на сузбијању ирегуларних миграција и поручио да је приоритетни задатак лоцирање и проналазак организованих криминалних група које се баве кријумчарењем ирегуларних миграната...

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић одржао је ноћас, на Хоргошу, састанак са најближим сарадницима о даљем току акције на сузбијању ирегуларних миграција и поручио да је приоритетни задатак лоцирање и проналазак организованих криминалних група које се баве кријумчарењем ирегуларних миграната.

„Све снаге ћемо усмерити на  лоцирање и хапшење вођа и чланова организованих криминалних група које кријумчаре мигранте, јер ћемо тиме пресећи најважнију карику у ланцу кријумчарења. Такође, приликом претраге терена посебну пажњу усмерићемо на проналазак такозваних штекова, у којима организоване криминалне групе скривају оружје. Припадници Министарства унутрашњих послова даноноћно спроводе појачане активности, како на северу, тако и на југу земље, спречавајући улазак ирегуларних миграната из Бугарске и Северне Македоније. Нећемо стати све док наши грађани на овим подручјима не буду у потпуности сигурни и безбедни, а они који чине кривична дела процесуирани. Ми јесмо хумана и гостољубива земља, али не и полигон за обрачуне оних који су то гостопримство злоупотребили“, нагласио је министар Гашић током састанка.

У акцији сузбијања ирегуларних миграција, која се спроводи по налогу министра унутрашњих послова Братислава Гашића, а којом руководи помоћник директора полиције генерал полиције Дејан Луковић, припадници Министарства унутрашњих послова пронашли су 4.931 ирегуларног мигранта који су се скривали у пограничним појасевима на подручју Сомбора, Суботице, Кикинде и Пирота.

Од почетка акције, детаљном претрагом терена, више стотина полицијских службеника пронашли су девет аутоматских пушака, пет пиштоља, око 1.655 комада муниције различитог калибра, више стотина страних пасоша и мању количину наркотика. Осим тога, пронађено је девет земуница у којима су се мигранти и кријумчари скривали.

Полицијски службеници су од почетка акције контролисали 110.157 возила и 357 објеката.

У овој акцији ухапшено је осам кријумчара и задржано још 190 особа због различитих кривичних дела.

Поднета је 21 кривична пријава за кривично дело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи, 11 кривичних пријава у вези са оружјем, осам кривичних пријава за неовлашћено држање опојних дрога, као и 16 кривичних пријава за друга кривична дела.

Такође, поднето је 569 прекршајних пријава из Закона о странцима, као и 134 за прекршаје из Закона о граничној контроли.

Припадници Министарства унутрашњих послова истрајно ће спроводити ову акцију док проблем ирегуларних миграција не буде решен и ланац кријумчарења људи у потпуности пресечен.