Актуелно

Састанак Комисије за праћење испуњености критеријума за очување безвизног режима за држављане Републике Србије

15.11.2023.
На првом састанку Комисије за праћење испуњености критеријума за очување безвизног режима за држављане Републике Србије приликом преласка спољних граница Европске уније, оцењено је да је Европска комисија у шестом извештају позитивно оценила напоре Владе Републике Србије у овој области...

На првом састанку Комисије за праћење испуњености критеријума за очување безвизног режима за држављане Републике Србије приликом преласка спољних граница Европске уније, оцењено је да је Европска комисија у шестом извештају позитивно оценила напоре Владе Републике Србије у овој области.

На састанку, којим је председавао државни секретар у Министарства унутрашњих послова др Данило Стевандић, који је и Председник Комисије, договорено је да ће Комисија у свом раду посебну пажњу посветити областима у којима је могуће додатно унапредити поступање свих државних органа како би прилог Републике Србије за израду седмог извештаја Европске комисије био још садржајнији и прецизнији.

Тиме ће се, како је истакнуто, испунити главни циљ, а то је да се обезбеди  очување безвизног режима са Евроспком унијом за држављане Републике Србије.

Усвојена је методологија о начину извештавања према Влади и Европској комисији и договорене обавезе појединачних државних органа у циљу припреме за израду прилога Републике Србије за седми извештај Европске комисије у овој области, који ће бити објављен у 2024. години.

Комисије за праћење испуњености критеријума за очување безвизног режима за држављане Републике Србије приликом преласка спољних граница Европске уније образована је Одлуком Владе Републике Србије са задатком да прати примену мера и активности у циљу испуњености критеријума за очување безвизног режима Републике Србије са Европском унијом и усвоји прилог Републике Србије који чини основ за израду Извештаја Европске комисије у овој области.  
 
Чланови Комисије су представници Министарства унутрашњих послова, Министарства правде, Врховног јавног тужилаштва, Министарства финансија, Министарства за људска и мањинска права, Министарства за европске интеграције, Министарства за рад, запошљавање борачка и социјална питања, Агенције за спречавање корупције.