Актуелно

Стопа криминала ове године у односу на 2022. нижа за готово 18 одсто

31.12.2023.
Министар унутрашњих послова Братислав Гашић, сумирајући годину која је за нама, истакао је данас да је поносан на све припаднике Министарства унутрашњих послова, захваљујући којима је стопа криминала ове године у односу на 2022. нижа за готово 18 одсто...
Стопа криминала ове године у односу на 2022. нижа за готово 18 одсто
Стопа криминала ове године у односу на 2022. нижа за готово 18 одсто

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић, сумирајући годину која је за нама, истакао је данас да је поносан на све припаднике Министарства унутрашњих послова, захваљујући којима је стопа криминала ове године у односу на 2022. нижа за готово 18 одсто. 

„Република Србија може да се поноси полицијом, која стоји раме уз раме са свим европским и светским полицијама по свему. Најбитнији су наши људи, који су вредни, професионални, који су наш највећи и најбољи ресурс“, казао је министар Гашић за телевизију Информер.
 
Истакао је да у Србији више не постоје озбиљније организоване криминалне групе, да криминал постоји и да ће га увек бити, али да полиција активно ради како би га смањила и склонила са улице. 

Kао пример доброг рада, министар је навео град Београд, који има десет ноћи без криминалних активности, ниједан аутомобил није украден, као и константне акције Жандармерије на сузбијању ирегуларних миграција. 

Министар Гашић је указао да је децембар обележио повећан број страдалих у саобраћају и поред тога што полиција предузима низ мера како би број страдалих смањила и остварила визију нула страдалих у саобраћају. 

„Не може полиција бити одговорна за људе који детету од 11 година дају да вози на ауто-путу 130 километара на сат. Није нормалано да дете од 12-13 година водите уместо на пливање, кошарку, фудбал у стрељану. Да уђете у супротан смер на ауто-путу да би се доказивали. Играте се са туђим животима“, поручио је министар Гашић. 

Према његовим речима, посао њега као министра је да полицији, уз помоћ председника и Владе, обезбеди најбоље услове за рад. 

Говорећи о капиталним инвестицијама, министар је прецизирао да је изграђено доста нових и да је реновирано много постојећих полицијских и ватрогасних станица и да су само ватрогасно-спасилачке јединице богатије за више од 30 нових објеката.
 
Такође, говорећи о недавно одржаним изборима, министар Гашић је истакао да су грађани на изборима ценили и мерили оно шта је ко и колико урадио, ко се колико борио за њих, ко се колико бори да сачува суверенитет, територијални интегритет и просперитет ове земље.  

„Наш резултат су 480 километара ауто-путева, инфраструктурни пројекти, веће плате“, казао је министар и додао да је било очекивано од опозиције да ће, као и годинама уназад, вршити притисак да дођу на власт без обзира на то шта народ мисли, жели и гласа, а народ жели стабилност, да напредује. 

Осврнувши се на протесте и блокаде саобраћајница, министар је навео да је за све време свог мандата примењивао идеју врха државне политике, а то је показивање изузетне трпељивости у оваквим ситуацијама, као и одговорности за безбедност свих учесника.  

„Ми смо одговорни и за све оне који су јуче у Бирчаниновој и Кнеза Милоша блокирали улице, јер не знамо да ли неко може да начини нешто што би могло њима да нашкоди. Најбитније нам је да грађани Београда, да гости, путници који транзитирају кроз Београд, немају проблема и застоје“, рекао је министар Гашић.

Министар Гашић је свим грађанима Републике Србије честитао Нову годину и пожелео им да 2024. буде година без тешких догађаја, година здравља, породичне среће, професионалног напретка и напретка Србије на сваком пољу.