Актуелно

Министар Вулин честитао Дан државности Србије свим Србима, где год живели

15.02.2022.
„Дан државности Србије је празник свих Срба зато, где год живели, Срби, срећан вам празник", поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин у јутарњем програму РТРС-а...

„Дан државности Србије је празник свих Срба зато, где год живели, Срби, срећан вам празник", поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин у јутарњем програму РТРС-а.

Истакао је да је Сретење велик и важан дан у историји свих Срба и да ћемо се данас окупити у Орашцу одакле је све кренуло, тамо где је устала Карађорђева Србија, славиће се у целој Србији, а "председник Републике Србије ће најзаслужнијим доделити признања, одликовања и још једном на Сретење поручити свим Србима да, где год Срби живели, њихова Србија мисли о њима и да можемо да будемо поносни, на првом месту на наше људе, њихову храброст и вредноћу, али и на наше пријатеље који ће доћи из читавог света да би заједно са нама прославили празник, а неки од њих били и одликовани."

Са нама ће данас бити и званичници Републике Српске, а министар Вулин је нагласио да другачије и не може, јер ми смо једно.

„Како може да се обележи Сретење, а да ту не буду представници Републике Српске, како може да се обележи Дан Републике Српске, а да ту не буду представници Републике Србије? Ми смо једно. То што нас раздвајају границе које ми нисмо ни тражили ни цртали је друго питање о коме не морамо данас, али ми смо једно“.

Подсетио је да је на иницијативу председника Александра Вучића одређено четири датума која Србија и Српска заједно обележавају, четири датума која говоре о нама, одређују наш идентитет и говоре колико смо важни једни другима.

„Ми не можемо да допустимо да други пишу нашу историју, зато што кад год су други писали нашу историју, ми смо били проглашени за геноцидан народ, ми смо од жртава одједанпут постајали агресори. Као и сваке године, од кад је Александар Вучић преузео одговорност за управљање Републиком Србијом, бићемо заједно и данас", рекао је министар Вулин.