Актуелно

Министар Стефановић најавио нове превентивне мере у борби против насиља у породици

25.11.2019.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да ће увођење система наруквица за жртве и починиоце породичног насиља омогућити да се жртва правовремено упозори да се у њеној близини налази особа којој је изречена хитна мера и уједно хитно реаговање полиције како би се спречиле најтеже последице...
Министар Стефановић најавио нове превентивне мере у борби против насиља у породици
Министар Стефановић најавио нове превентивне мере у борби против насиља у породици
Министар Стефановић најавио нове превентивне мере у борби против насиља у породици
Министар Стефановић најавио нове превентивне мере у борби против насиља у породици
Министар Стефановић најавио нове превентивне мере у борби против насиља у породици

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да ће увођење система наруквица за жртве и починиоце породичног насиља омогућити да се жртва правовремено упозори да се у њеној близини налази особа којој је изречена хитна мера и уједно хитно реаговање полиције како би се спречиле најтеже последице.

Стефановић је, у оквиру обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама, данас присуствовао потписивању допуњеног пројектног документа „Унапређење безбедности жена у Републици Србији“ који се односи на увођење ове нове превентивне мере у борби против насиља у породици.

Он се захвалио међународној организацији UN Women и Амбасади Краљевине Норвешке на реализацији овог пројекта и објаснио да ће се када заживи, након измена Закона о спречавању насиља у породици, спроводити најпре у десет полицијских управа у Србији.

„Остварили смо известан напредак у борби против насиља, али не могу да кажем да сам задовољан, јер и поред свих мера које су предузете, нажалост, у Србији и даље велики број жена због страха, економских последица, осећаја стида и срамоте не пријављује насиље. Морамо да охрабримо и оснажимо жене, али и све друге људе у њиховом окружењу да насиље пријаве и тиме заштите и себе и своју децу. МУП је свакако једно од најважнијих министарстава у систему заштите жртава, али ова борба није борба само једног министарства, у њу се морамо укључити сви – целокупно друштво се мора ухватити у коштац са овим проблемом. Зато бих још једном апеловао и на све грађане, све људе који знају да неко трпи насиље да то пријаве, не смемо окретати главу. Пријава насиља и осуда насилника морају постати императив“, истакао је Стефановић.

Он је подсетио и да је у оквиру МУП-а отворена бесплатна телефонска линија 0800 100 600 на коју се насиље може пријавити потпуно анонимно.  

Стефановић је подсетио и да је Закон о спречавању насиља у породици дао шира овлашћења полицији и могућност изрицања превентивних мера у циљу заштите жртве.

“У 2018. години полиција је изрекла 27.042 хитне мере на основу овог Закона, од чега је 8.065 мера привременог удаљења учиниоца из стана и 18.977 мера привремене забране учиниоцу да контактира жртву насиља и да јој прилази. Током ове године, закључно са 20. новембром, број хитних мера био је 23.754, од чега је 7.262 мера привременог удаљења учиниоца из стана и 16.492 мера привремене забране учиниоцу да контактира жртву насиља и да јој прилази“, прецизирао је Стефановић.

Министар је указао да је у оквиру породичног насиља, и поред свих предузетих мера, у овој години убијено 28 жена, што показује да борба против насиља над женама мора бити један од врховних циљева целе Србије.

Регионални директор UN Women за Европу и централну Азију Алија Ел-Јасир истакла је да је Србија једна од првих земаља која је ратификовала Истанбулску конвенцију, чиме је послала снажан сигнал своје посвећености и политичке жеље да се суочи са проблемом насиља у породици.
 
„Захвални смо Влади Србије, посебно Министарству унутрашњих послова, јер су њихови припадници у првој линији решавања овог проблема. Такође, желим да се захвалим и Краљевини Норвешкој, на посвећености и улагању у активности Републике Србије да реши овај веома сложен феномен за који нико у свету нема одговор“, истакла је Ел-Јасир.
 
Ел-Јасир је истакла да се слаже са министром Стефановићем да проблем насиља у породици није проблем само једног министарства, организације или једне државе и да у решавање тог проблема морају бити укључени сви, да жене и девојчице не смеју бити гледане само као пасивне жртве којима се нешто дешава и да фокус мора бити на починиоцима и мерама које треба предузети како би се они спречили да врше насиље.
 
Заменик амбасадора Краљевине Норвешке Јене Кнутруд истакла је да је насиље над женама и девојчицама и даље најупорнији облик кршења људских права у свету.
 
„Норвешка подржава српски народ и Владу Републике Србије који осуђују насиље над женама. Упркос свим корацима који су предузети, проблем насиља над женама и девојчицама и даље захтева више активности, због чега дајемо подршку пројекту „Унапређење безбедности жена у Србији“, рекла је Кнутруд.